De ce este important să repeți discursul înainte de a vorbi în public

Ai ajuns pe scenă, a venit momentul să prezinți discursul pe care credeai că-l cunoști foarte bine, însă ai simțit cum emoțiile te copleșesc. Indiferent din ce mediu vii sau în ce domeniu activezi, cu siguranță rezonezi cu scenariul de mai sus. Teama pe care ai simțit-o în acele momente este des întâlnită la cei care nu au un antrenament temeinic. Frica de a vorbi în public se traduce printr-o lipsă de încredere, însă aceasta se poate transforma, în timp, printr-un exercițiu constant, în prezentări reușite și sigure.

Pare greu de crezut că prin antrenament poți trece de la teamă la creativitate și chiar spontaneitate în fața publicului. Tot secretul este să repeți discursul cât mai des, asemenea unui actor care se pregătește pentru premiera unei piese de teatru. Prezentarea pe care o susții este ”spectacolul” tău, iar orice spectacol își datorează succesul unei pregătiri anterioare îndelungate.

Aurelian Ciocan, specialist în  dicție și discurs public și trainerul cursului de Public Speaking, te ajută să îți însușești modalitatea principală care te va sprijini să depășești teama de a vorbi în public și să-ți perfecționezi stilul de a prezenta.
Odată adoptată, această tehnică de bază îți va spori încrederea și vei putea susține discursuri în fața a diverse grupuri, mai mari sau mai mici.

Vorbirea în public este un mijloc foarte eficient și puternic de comunicare a informațiilor și este o parte importantă în viața unui manager sau a unui lider de orice fel. 
Pregătirea în prealabil a ceea ce vei susține în fața unui public este esențială pentru a ține un discurs eficient. Stabilește ce ai de spus, cum o vei spune, cum vei începe, cum se va desfășura prezentarea și, mai ales, cât timp vei vorbi. După ce ți-ai stabilit discursul poți începe să îl repeți până când te familiarizezi cu el și capeți siguranță.

Iată care sunt beneficiile pe care le obții dacă repeți discursul:

  • Vei învăța să îți corectezi greșelile. Este normal să greșim, toată lumea greșește, chiar și cei mai buni. Important este cum treci peste acest lucru.
  • Vei învăța să improvizezi. Acest aspect este important pentru a putea ieși din situațiile neprevăzute și pentru a fi spontan, atunci când este nevoie.
  • Îți vei îmbunătăți limbajul trupului. Poți începe prin a te filma în timpul repetiției sau să vorbești în fața oglinzii. În acest fel vei fi mai conștient de gesturile pe care le faci.  Limbajul trupului comunică publicului care este nivelul de încredere în tine și în ceea ce spui. Un antrenament în prealabil te ajută să-ți gestionezi mai bine emoțiile și să transmiți mesajul verbal și non-verbal într-o manieră relaxată.
  • Un alt aspect important pe care îl înveți este cum să estimezi timpul. Sunt oameni pentru care un minut poate să pară o veșnicie sau sunt persoane pentru care zece minute par a fi doar două. Când ești începător este util să exersezi discursul pentru a avea o perspectivă realistă asupra timpului.
  • Te vei obișnui să folosești recuzita de care ai nevoie pentru prezentare și astfel nu vor apărea surprize neplăcute.
  • Vei deveni mai relaxat pentru că vei ști deja ce urmează și ce ai de făcut.

Indiferent dacă ești la început în acest domeniu sau vrei să-ți îmbunătățești stilul de a prezenta ”doar repetând o să capeți mai multă încredere în tine și nu o să îți mai fie atât de teamă să vorbești în public. Emoții avem cu toții și e normal să fie așa. Dar e bine să știi că repetând o să descoperi care sunt punctele slabe ale discursului și o să ai timp să lucrezi asupra lor.”, explică trainer-ul.

Într-o epocă dominată de informație, ca trainer, manager sau speaker este important să dezvolți abilități de public speaking pentru a transmite eficient mesaje de impact. Participarea la masterclass-ul Public Speaking te va ajuta să dobândești toate instrumentele necesare. Aurelian Ciocan este singurul profesor specializat de dicție și discurs public din România, cu studii în actorie, logopedie și psihologie și are o experiență de peste 11 ani în lucrul cu vedete de televiziune, politicieni, manageri și alte persoane publice.

 

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate
Curs de comunicare digitala

Comunicare digitală

  • 12 module a 3 ore after work
  • Studii de caz locale
  • Instrumente și aplicații folosite de profesioniști
  • Cursul se programează in-house sau la formarea unei grupe minime. 
Pret 1200 lei
ÎNSCRIE-TE