Curs Apicultura Ecologica

Curs Apicultura Ecologica

Informatii Curs

 • B-dul Nicolae Balcescu nr.16, Sector 1, 010052  vezi harta
 • 0743.183.353 / 021.337.23.54

Singurul curs acreditat de APICULTURA ECOLOGICA din Romania!

Te-ai gandit sa devii producator de miere ecologica si nu stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi? 

Creative Business Management, in parteneriat cu Asociatia Profesionala ROMAPIS, a lansat singurul curs acreditat de apicultura ecologica din Romania, in urma caruia vei fi complet informat pentru a incepe o afacere cu miere ecologica.

Cursul se adreseaza apicultorilor care doresc sa intre in conversie cu stupina pentru a produce si comercializa miere ecologica. 

Cursul de apicultura ecologica ofera informatii utile si este sustinut de specialisti cu o vasta experienta in domeniu. Pe parcursul a doua zile de formare, participantii vor invata despre combaterea bolilor specifice stupului prin metode ecologice, despre regulamentele si procedurile impuse in procesul de conversie, dar si despre modalitatea in care pot promova si vinde mierea ecologica precum si celelalte produse apicole certificate bio. 

OPORTUNITATI: 

Anul 2016, considerat cel mai dificil din cati cunosc majoritatea apicultorilor romani in viata, s-a caracterizat prin productie foarte mica de miere concomitent cu scaderea pretului la mierea conventionala. In aceste conditii mierea certificata bio s-a achizitionat angro la un pret cu aproximativ 40% peste cel de la conventional.

Peste 80% din productia de miere ecologica din Romania pleaca anual in tari precum Germania, Austria, Suedia si alte tari nordice, mierea noastra fiind recunoscuta ca avand o calitate remarcabila. De-a lungul anilor, producatorii romani au obtinut numeroase premii si medalii de aur in cadrul diferitelor expozitii din Europa. Acest aspect motiveaza tot mai multi operatori sa treaca de la apicultura conventionala la cea ecologica. Pentru a sprijini aceste initiative ale apicultorilor care doresc sa-si certifice ecologic stupina, cu atat mai mult cu cat procedura de certificare necesita obligativitatea de a cunoaste reglementarile nationale si europene care stau la baza obtinerii si mentinerii standardului ecologic European, venim in intampinarea solicitarilor acestora printr-un curs special destinat certificarii ecologice a produselor stupului.

PROGRAMUL CURSULUI:

Cursul este structurat in patru module sustinute de traineri cu experienta in fiecare dintre cele patru domenii de studiu. 

ZIUA 1

MODUL 1 - Procedura de certificare a unei stupine ecologice

DURATA - 4 ore

TRAINER : Aurelia Grecu, inspector de certificare 

 • Pasii de initiere a unui proiect de certificare ecologica (legislatia nationala si europeana);
 • Regulile de conversie la apicultura ecologica si perioada de tranzitie;
 • Constituirea si reinnoirea familiilor de albine;
 • Reguli specifice pentru adapostirea si hranirea albinelor ecologice;
 • Prevenirea bolilor si tratamentul veterinar al albinelor ecologice;
 • Reguli de amplasare a stupinei si conditii specifice pentru pastoral;
 • Conditii de extractie a mierii, procesare, depozitare, ambalare;
 • Procedura de inregistrare a activitatilor realizate in stupina ecologica;
 • Reguli specifice de etichetare, comercializare si export a produselor apicole ecologice;
 • Mentinerea certificarii ecologice.

TRAINER: Aurelia Grecu este expert ecolog in domeniul protectiei mediului, fiind autorizata de Ministerul Mediului ca si elaborator de studii si evaluari de mediu. Are, de asemenea, experienta in domeniul agriculturii ecologice, in ultimii sapte ani profesand si in sfera certificarii produselor ecologice conform Standardului UE, inclusiv a celor provenite din apicultura ecologică. Tinand cont de rolul esential pe care il au albinele asupra diversitatii plantelor din natura, dar si de calitatea superioara a produselor apicole ecologice, sustine si promoveaza importanta apiculturii ecologice in Romania. 

MODUL 2 – Valorificarea florei melifere in apicultura ecologica

DURATA – 4 ore 

TRAINER : Maria Toader, lector USAMV 

 • Principalele specii de plante cu potential melifer si tehnologia de cultivare a acestora in sistem ecologic. Scurta prezentare a acestora.
 • Tipurile de cules si principalele zone bio-apicole din Romania.
 • Gestionarea unitatilor apicole in scopul polenizarii.

TRAINER: Maria Toader este profesor în cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti - Facultatea de Agricultura, Departamentul Stiintele Plantelor. In 2008 a obtinut diploma de doctor in agronomie, iar in 2010, certificarea pentru specializare in agricultura ecologica emisa de Asociatia Ungara de Agricultura Ecologica si Departamentul de Agricultura Ecologica din cadrul Universitatii Corvinus, Budapesta, Ungaria.

ZIUA 2

MODUL 3 – Tehnici specifice in conversia stupinei

DURATA – 4 ore 

TRAINER - Wilhelm Tartler, presedintele Asociatiei MELIKOLEG, din Sibiu

Partea 1.  Concept integral si natural de combatere a varroozei

 • De ce un concept integral de combatere a varroozei?
 • Scurta prezentare a ciclului de dezvoltare a acarianului Varroa si problemele pe care le provoaca la albinele melifere.
 • Medicamente autorizate in Romania pentru combaterea varroozei etc.
 • Prezentarea produselor si echipamentelor pentru combaterea varroozei in apicultura ecologica.
 • Prezentarea fundului „antivarroa” si avantajele lui pentru combaterea varroozei.
 • Indicele de mortalitate naturala asupra infestatiei cu varrooza a familiilor de albine.
 • Prezentarea conceptului integral si natural de combatere a varroozei.

 Partea 2. Schimbul de ceara in perioada de conversie

 • Importanta cerii pentru familia de albine, potentialul de productie etc.
 • Metode de schimbarea a cerii din surse proprii.
 • Surse de ceara certificata ecologic.
 • Metode de schimbare a cerii intr-un singur sezon apicol.

TRAINER: Wilhelm Tartler este apicultor certificat ecologic cu un numar de 200 familii de albine si presedintele Asociatiei MELIKOLEG de la Sibiu. In cadrul asociatiei organizeaza evenimente apicole, seminare, workshopuri si excursii de documentare. Are o experienta de 10 ani in inspectie si certificare in domeniul agriculturii ecologice, in special in domeniul de apicultura ecologica.

MODUL 4 - Marketingul si vanzarea produselor apicole

DURATA - 4 ore

TRAINER : Constantin Dobrescu, vicepresedinte ROMAPIS

 • Etapele esentiale in valorificarea produselor agricole. 
 • Identificarea tipului de consumator (parteneri sau consumatori finali). 
 • Crearea unei strategii de promovare si vanzare. 
 • Etichetarea produselor - cum trebuie sa arate un logo si prezentarea produsului. 
 • Comunicarea mesajelor. 
 • Bugetarea corecta a activitatilor de marketing intr-o ferma. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

COST: Taxa de participare la cursul de APICULTURA ECOLOGICA este de 700 lei (curs acreditat scutit de TVA). Early Bird 630 lei - daca este achizitionat pana pe 19 decembrie.

REDUCERI: Membrii Asociatiei Profesionale ROMAPIS beneficiaza de reduceri, conform informatiilor transmise prin newsletterul intern.

Costul include:

-       accesul la curs si la dezbaterile din cadrul acestuia,

-       suport de curs si materialele aferente în format electronic,

-       sustinerea examenului si obtinerea certificatul de absolvire ANC,

-     inscrierea in comunitatea Agricultorilor Certificati BIO, cu posibilitatea de a impartasi proiecte sau de a gasi parteneri de afaceri, precum si de a contacta lectorii ulterior absolvirii cursului.

CURSUL este ACREDITAT ANC:

In urma sustinerii unui examen, cursantii vor primi certificat de absolvire ANC (AUTORITATEA NATIONALA DE CALIFICARI) pe calificarea "OPERATOR IN FERME ECOLOGICE MIXTE", cod COR  314205.

Documentele necesare obligatorii pentru inscriere la examen sunt: copie buletin/ CI, copie certificat de nastere, copie diploma de studii, copie certificat de casatorie (dacă s-a schimbat numele). Examenul se programează la cel putin doua saptamani de la curs, de comun acord cu toti participantii, grupa minima pentru organizarea examenului fiind de 7 persoane.

Nivelul studiilor obligatoriu pentru accesul la examenul de acreditare ANC este:  Absolvent liceu cu sau fara diploma de bacalaureat. 

Dincolo de acreditarea pe care o oferim, cursul se doreste a fi o initiere in domeniul apiculturii ecologice. Credem ca cel mai mare castig pe care il au participantii este informatia prezentata de cei mai buni specialisti in domeniu. 

Vezi AICI acreditarea.   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INSCRIERE LA CURS

Te poti inscrie accesand butonul verde   INSCRIE-TE   din aceasta pagina (dreapta sus), la telefon: 0743.183.353, sau prin e-mail la: cursuri@cbmanagement.ro sau cursuricbmanagement@gmail.com