{* *}
5 pași pentru a vinde produse BIO

Lumea este într-o continuă schimbare, dar un lucru este sigur, indiferent de timpurile pe care le trăim: agricultura va fi întotdeauna o afacere înfloritoare. Ultimii ani ne-au demonstrat cât de importantă este grija fața de propria sănătate, dar și față de planetă, iar acest trend se concretizează în faptul că devenim din ce în ce mai conștienți că este nevoie de hrană de calitate.

Dacă ești deja producător, nu este suficient să ai produse bune, crescute cu îngrășăminte naturale, pentru a le vinde ca alimentele ecologice, ci trebuie să ai o certificare ECO.

Fie că ai experiență în agricultură sau ești la început de drum în cultivarea ecologică, este esențial să fii pregătit și să afli toate lucrurile de care vei avea nevoie în cel mai scurt timp.

Un program complet care te învață pașii pe care trebuie să-i urmezi, de la documentația pe care trebuie să o întocmești, până la alegerea răsadurilor potrivite și îngrijirea plantelor este cursul de Agricultură Ecologică. Susținut de trei traineri cu experiență de peste 20 de ani în domeniu, cursul te ajută să afli toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe o afacere cu produse BIO. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a putea să etichetezi ambalajul produselor tale cu însemnul BIO sau organic, așa cum se regăsește pe produsele din alte țări.

Această etichetă îți va aduce numeroase beneficii. În primul rând, ea este garanția că nu folosești substanțe dăunătoare sănătății în cultivarea produselor sau creșterea animalelor. În al doilea rând, produsele organice se pot vine la prețuri mai bune decât cele din agricultura convențională.

Găsești mai jos recomandările specialiștilor pentru a începe o afacere cu produse BIO.

1. Găsește un teren potrivit

Nu toate terenurile sunt potrivite pentru a face agricultură. Mai mult, nu toate terenurile sunt potrivite pentru agricultura ecologică. În procesul de conversie, despre care vom povesti mai târziu, va trebui să faci dovada că nu folosești produse nocive pentru sol, dar regulile nu se opresc aici. Dacă terenul tău a fost folosit pentru agricultura intensivă înainte, nu vei putea începe să cultivi bio chiar din primul an. Trebuie sa dai solului timp să se refacă iar asta poate dura ani. Orice sursă de pesticide îți poate ruina afacerea, fie că este vorba despre contaminare de la vecini, îngrăşăminte din surse neverificate sau de apa folosită pentru irigaţii. Este recomandat ca înainte de a exploata terenul să faci o analiză a solului, pentru a te asigura că poți merge mai departe.

2. Stabilește ce vrei să cultivi

Creează-ți un plan sustenabil, care să cuprindă rotația culturilor la 3 ani, o cerință necesară în agricultura bio. De asemenea, este important să știi că certificarea bio se obține pentru produse și nu pentru întreaga fermă.

3. Alege produsele cu grijă

Este deosebit de important să ai furnizori de încredere pentru seminţe și răsaduri, astfel încât acestea să fie din soiuri controlate, nemodificate genetic și care să reziste climei din România. Una dintre cele mai cunoscute ferme ecologice de unde poți achiziționa răsaduri bio este www.biodumbrava.ro.

4. Alege un organism de certificare

Dacă ai parcurs toți acești pași, înseamnă că este momentul să demarezi procesul de certificare ecologică. Acest lucru înseamnă că vei încheia un contract cu un Organism de Inspecţie şi Certificare (OIC), aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Reprezentantul firmei cu care începi procesul de conversie îți va explica detaliile conversiei și te va monitoriza pe tot parcursul celor 3 ani de conversie. Culturile și produsele tale vor fi atent evaluate de specialiști, care se vor asigura că produci alimente de calitate, care nu au fost atinse de niciun factor nociv.

5. Obține certificatul ecologic

Dacă ai respectat toate condițiile impuse de OIC, la finalul celor 3 ani de monitorizare primești certificatul de agricultură ecologică. Acesta îți dă dreptul de a eticheta produsul tău cu emblema AE (Agricultură ecologică)  specifică produselor bio și poți începe să vinzi produsele către comercianți sau distribuitori.

Primii pași într-o afacere sunt mereu cei mai dificili. Cei mai mulți participanți la cursurile de agricultură spun că greșelile din primii ani i-au ajutat să înțeleagă mai bine agricultura și să dezvolte afaceri care s-au bucurat de succes. Pentru a ajunge acolo, informația și perseverența a contat cel mai mult pentru ei. Află mai multe despre cum poți obține profit din agricultura ecologică sau poți promova produsele organice, la cursurile dedicate acestui domeniu.

 

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate