Regulile de funcționare ale agriculturii ecologice se schimbă ca urmare a modificărilor legislative europene. De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Regulamentul (CE) nr. 848 din 30 mai 2018 privind producția şi etichetarea produselor ecologice, care abrogă vechiul Regulament (CE) nr. 834/2007 al Consiliului.
Lectorii cursului de Agricultură Ecologică îți explică în acest material care sunt avantajele și dezavantajele implementării noului sistem.
Până să se alinieze la noile reguli, fermierii care produc bio în România au intrat într-un blocaj administrativ provocat de lipsa normelor de aplicare ale noului regulament.
Ce se schimbă în agricultura ecologică din 2022?
Principalele directive impuse de Uniunea Europeană vizează respectarea ciclurilor naturale, astfel încât să se îmbunătățească natural starea solului, menținerea sănătății animalelor prin metode naturale și câștigarea încrederii consumatorului prin etichetarea unitară.
Restricții noi privind hrana și medicamentele administrate animalelor
Un capitol important din noul regulament european se referă la condițiile de creștere ale păsărilor de curte și porcilor, luându-se în calcul bunăstarea animalelor în raport cu amenajarea clădirilor destinate și accesul acestora în spațiile exterioare. Există, de asemenea, restricții privind hrana și medicamentele cu care sunt tratate animalele.
Mai puține arome în produsele ecologice
La acest capitol schimbarea majoră se referă la fabricarea și utilizarea aromelor care intră în componența produsului ecologic finit. Vor fi autorizate doar aromele naturale a căror sursă este verificabilă și ecologică în proporție de peste 95% (de exemplu, „aromă naturală de vanilie”).
Limitarea numărului de organisme de certificare
O fermă va trebui să lucreze cu un singur organism de certificare pentru toate produsele pe care le pune pe piață.
Se impune etichetarea comună în toate statele membre UE
Noul Regulament Ecologic protejează atât interesele operatorilor economici (identificarea corectă a produselor), cât și ale consumatorilor (informație corectă și sigură).
Astfel, etichetarea produselor agricole ecologice trebuie să se facă unitar, în toate statele membre pentru evitarea fraudei și inducerea în eroare a consumatorului. Conform noilor norme, produsele procesate pot fi etichetate ca fiind ecologice numai dacă cel puțin 95% dintre ingredientele de origine agricolă sunt ecologice.
Produsele care conțin ingrediente organice, dar care nu ating limita de 95%, pot specifica proveniența bio a anumitor ingrediente pe ambalaj. Totuși, în acest caz nu este permisă etichetarea întregului produs ca fiind ecologic.
De la 1 ianuarie 2022 apar noi restricții și în ceea ce privește:
• folosirea îngrășămintelor şi pesticidelor în agricultura ecologică
• comercializarea îngrășămintelor organice şi organo-minerale
• strategiile de reținere a carbonului în sol
De asemenea, Comisia Europene îşi propune, prin Pactul Verde European, să aloce agriculturii ecologice 25% din terenurile destinate agriculturii convenționale până în 2030 și să crească suprafața cultivată în sistem ecologic de la 8,5% din suprafața agricolă totală utilizată pentru agricultura ecologică la 25% în mai puțin de 10 ani.
Noile direcții europene prevăd soluții pentru creșterea cu circa 30% a biodiversității pe câmpurile cultivate în mod ecologic, în timp ce fermierii ecologici să obțină un profit mai mare iar consumatorii să consume cu încredere produsele lor, etichetate specific.
Comisia Europeană dorește ca, prin aceste noi reguli să crească încrederea consumatorilor certificarea ecologic europeană și să încurajeze fermele mici să producă ecologic. Iată care sunt cele mai importante schimbări:
• normele privind producția vor fi simplificate prin eliminarea treptată a unor excepții și derogări
• sistemul de control va fi consolidat prin introducerea unor măsuri de precauție mai stricte și a unor controale riguroase de-a lungul întregului lanț de aprovizionare
• producătorii din țările terțe vor trebui să respecte același set de norme ca și producătorii din UE
• normele privind produsele bio vor acoperi mai multe categorii de produse (sare, plută, ceară de albine, frunze de viță de vie, miez de palmier) și vor conține reguli suplimentare privind producția (cervide, iepuri și păsări de curte)
• certificarea va fi simplificată pentru micii fermieri, datorită unui nou sistem de certificare în grup
• se va aplica o abordare mai uniformă pentru reducerea riscului de contaminare accidentală cu pesticide
• vor fi eliminate treptat derogările pentru producția în straturi înălțate în sere
Întârzieri în implementarea noii legislații
Vechiul regulament 834/2007 care stabilea normele de funcționare ale agriculturii ecologică a fost abrogat în septembrie 2021, iar de atunci toate țările U.E au rămas fără o bază care să le reglementeze funcționarea.
Ca urmare a acestei tranziții este necesară publicarea unor seturi de norme naționale prin care normele regulamentului 848/2018 să se implementeze. Problema este că acestea nu sunt finalizate, iar procesul de certificare ecologica pentru 2022 este, deocamdată, blocat.
Pentru agricultorii care dețin deja certificatul ecologic acesta rămâne valabil, însă la acesta nu se pot adăuga alte activități, produse noi și nu se pot iniția noi certificări.
Organismele de inspecție și certificare nu pot iniția controale, deoarece abia la începutul lunii ianuarie 2022 s-a demarat acreditarea acestora (tranziția la noile cerințe) si probabil în februarie-martie se va continua cu aprobarea acestora de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.
Momentan, nici procedurile de înregistrare la Direcțiile pentru Agricultură Județene nu se pot realiza. Până la definitivarea procesului de certificare ecologica la nivel național, operatorilor nu le rămâne altceva de făcut decât sa tina legătura cu organismele de certificare cu care colaborează, sau cu care doresc să inițieze o colaborare si sa se informeze cu privire la cerințele noului Regulament (CE) 848/2018.
Dacă aceste informații ți-au fost utile și vrei să înțelegi întregul proces de transformare prin care va trece agricultura ecologică și să te pregătești pentru obținerea certificatului de fermier bio, poți afla care sunt pașii pe care îi poți urma, cu ajutorul cursului de Agricultură Ecologică.