Povestea familiei Moldoveanu: cum începi la pensie o afacere cu agricultură ecologică

Povestea fermei și grădiniței familiei Andu și Anca Moldoveanu a început când cei doi soți se pregăteau să iasă la pensie și au hotărât că vor să facă ceva mai mult cu timpul lor.  Au schimbat viața din București cu una mai aproape de natură și au cumpărat un teren în Argeș pentru a-și face o fermă. De atunci s-au extins și a un înființat și o grădiniță în limba germană, unde copiii primesc alimente sănătoase, cultivate chiar de ei, au plantat pomi și au înființat 3 solarii. ”Am decis să ne luăm un teren aproape de Paralela 45 latitudine nordică, nu înspre Valea Prahovei unde drumurile erau deja foarte aglomerate și am găsit în comuna Băilești, județul Argeș, în vecinătatea unor prieteni de-ai noștri, familia Stoian. Am fost foarte încântați de un frumos plai mioritic într-una din muscelele Argeșului”, își amintește domnul Moldoveanu.

La bază inginer electronist, cu o experiență de aproape 40 de ani în domeniul investițiilor, Andu Moldoveanu a început să fie interesat de agricultură din pasiune pentru viața la țară și din dorința de a produce legume și fructe naturale, fără chimicale. Domnul Moldoveanu a pus în practică pas cu pas principiile din agricultura ecologică.Motto-ul după care m-am ghidat în viață a fost: să muncesc, să cresc copiii, să fac o casă. Acum, la aproape 80 de ani, doresc să plantez pomi pentru o fermă ecologică”, spune Andu Moldoveanu.

Andu Moldoveanu a mărturisit că a venit la trainingul susținut de Cursuri Creative pentru  a se documenta despre bunele practici în agricultura ecologică.  În construirea fermei a fost inspirat de modelele de afaceri din revista Eco-Ferma, revistele ”Bune practici în agricultură” editate de RNDR și de cartea profesorului universitar lon Toncea “Tehnologii ecologice de cultivare a terenurilor”.

Cei doi soți au început construcția fermei prin a planta 100 de pomi în anul în care au achiziționat terenul și au continuat cu o casă pe care au gândit-o de la început pentru a avea funcția de locuință cu o capacitate de 8 camere pentru a găzdui întreaga familie, copii, nepoții și strănepoții.

După ce a ieșit la pensie, datorită experienței cu propria nepoată care a urmat cursurile la o grădiniță de limba germană la stat, Anca Moldoveanu a deschis o grădiniță particulară de limbă germană în București. Din anul 2000, casa a fost gata și au mutat grădinița pe durata vacanței  de la București la Bălilești, oferindu-le copiilor locul perfect în care să își petreacă vara și unde să se bucure de toate beneficiile naturii.

Grădina a căpătat contur și a fost extinsă printr-o întâmplare care s-a dovedit a fi benefică. Odată cu deschiderea grădiniței, au crescut și necesarul de apă, astfel că au forat împreună cu o firmă de specialitate un puț la o adâncime de 80 de metri. ”Prin această acțiune am avut noroc să obținem acest puț cu fântână arteziană pe care constructorul care a făcut lucrarea ne-a spus să o lăsăm să curgă în stradă, în șanț, pentru a nu se pomeni cu apa venind prin pământ în casă”, povestește Andu Moldoveanu.  Tot atunci, datorită capacității mari de apă, au hotărât să mărească suprafața de teren a grădinii. Au plantat meri, peri, pruni, nuci, aluni, căpșuni, coacăze, zmeură, muri și cătină pentru ca cei mici să se bucure în vacanță de fructe și legume proaspete, culese direct din grădină. În prezent au trei solarii cu o suprafață de 360 de metri pătrați fiecare cu care aprovizionează grădinița cu alimente naturale obținute în sistem ecologic.

Înainte de a ieși la pensie, Andu Moldoveanu a practicat apicultura timp de 40 de ani și a scris o carte din proprie experiență, ”Dezvoltarea eficientă a familiilor de albine”.  Din dorința de a se diferenția de grădinițele de stat concurente și de a le oferi copiilor alimente cât mai sănătoase, domnul Moldoveanu și-a pus experiența în valoare și a început să producă miere.  ”De la activitatea de apicultor am trecut la activitatea de agricultură ecologică practicată după cărțile citite din literatura de specialitate. La început am avut un solar școală de 40 metri pătrați, iar apoi am ajuns la un număr de 3 solarii, fiecare de câte 360  metri pătrați”, spune acesta.

Aceeași pasiune pentru hrană de calitate, plină de elemente nutritive i-a determinat pe cei doi soți să construiască ferma în așa fel încât să corespundă tuturor nevoilor copiilor de la grădiniță. ”Majoritatea părinților care își aduceau copiii la grădinița noastră la început, erau medici la Spitalul Universitar de Urgență București și ne întrebau când veneau să își ia copii din vacanță ce hrană le dăm. În urma discuțiilor avute cu ei am înființat o fermă de prepelițe, având în vedere valoarea nutritivă a acestei hrane (ouă și carne) pentru copiii lor”, povestesc aceștia.

Dacă investiția inițială a fost de 30.000 de dolari, la aceasta s-au adăugat pensiile celor doi soți și profitul obținut de la grădiniță.

Soții Moldoveanu povestesc că drumul lor spre ferma de vis nu a fost unul fără dificultăți, cel mai dificil moment fiind atunci când nu aveau suficientă apă pentru copiii veniți în vacanță. Mai mult, la început nu aveau drumuri foarte bune, dar în prezent este o șosea asfaltată până la fermă, unde se ajunge ușor din București.

În prezent, în fermă sunt implicați copii și nepoții familiei Moldoveanu, devenind o fermă de familie. La aproape 80 de ani, Andu Moldoveanu, nu doar că are ferma de vis, dar are încă foarte multe planuri de extindere. Cei doi soți își doresc să achiziționeze o instalație de suc de mere pentru a valorifica producția mare de mere, să facă o crescătorie de păstrăvi în sistem ecologic și să mărească suprafața de arbuști de pădure cu aronia. ”Doresc ca activitatea de agricultură ecologică să o împletesc cu o agropensiune prin care să pot oferi turiștilor cele trei elemente necesare pentru o sănătate bună oferind apă, aer și hrană de cea mai bună calitate”, mărturisește Andu Moldoveanu.

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate