Ponturi de la florari pentru a face florile să reziste mai mult în vază

De câte ori primești un buchet splendid de flori te străduiești să le îngrijești, să le schimbi apa regulat și să le pui hrană specială de flori, însă acestea nu rezistă mai mult de o zi sau două.

Trainerul cursului Decorator Floral și designer floral în cadrul florăriilor Floridelux.ro cu o experiență de peste 12 ani, Any Chira, dezvăluie câțiva pași simpli de îngrijire a florilor tăiate pentru a le menține proaspete timp îndelungat.

Pornind de la cunoștințele de bază conform cărora, după ce tulpinile florilor au fost tăiate, acestea nu se mai pot hrăni și trebuie plasate în apă cât mai curând posibil este foarte importantă perioada în care florile au fost tăiate.  

Care este perioada potrivită din zi pentru a tăia flori?

Dacă ești norocos să îți culegi singur florile, cel mai bine este să o faci dimineața sau seara târziu, deoarece în aceste perioade rezervele de zahăr din tulpini sunt foarte ridicate. În mod ideal, cel mai bun moment de tăiere este dimineața devreme, când tulpinile florilor sunt pline cu apă, după aerul rece din timpul nopții.

Evită să culegi sau să tai flori în miezul zilei, când soarele este puternic deoarece căldura soarelui scade conținutul de apă din tulpini, iar florile vor rezista foarte puțin.

De asemenea, evită să culegi flori imediat după ploaie. Dacă le culegi imediat după ce a plouat, reține că este necesar să le scuturi ușor pentru a îndepărta excesul de apă. Prea multă apă le poate deteriora, mai ales pe cele delicate.

În ce fază de înflorire este recomandat să tai florile?

Majoritatea florilor ar trebui culese atunci când sunt în mugure sau pe jumătate deschise. Vei avea apoi plăcerea de a le vedea cum înfloresc treptat.

Dacă acestea sunt culese când sunt foarte îmbobocite, s-ar putea să nu se mai deschidă ulterior în vază. Acest lucru este valabil în special pentru lalele și trandafiri. Sepalele verzi ascuțite, de la baza trandafirului, ar trebui să aibă vârfurile întoarse în jos pentru a fi culeși.

Irișii și narcisele este necesar să fie pe jumătate deschise în timp ce gladiolele trebuie culese atunci când cele trei sau patru florete de jos sunt deschise, iar cele de sus sunt încă strânse.

Garoafele, daliile, hortensiile, cameliile, gerberele și crizantemele trebuie să fie tăiate atunci când sunt deschise complet.

Taie tulpinile pe diagonală înainte de a așeza florile în vază

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac după ce primesc flori este să uite de tăierea în unghi a tulpinilor. Utilizează o foarfecă de grădină pentru a tăia unu-doi centimetri din tulpină.

Tăierea în unghi permite florii să absoarbă un aport mai bun de apă. După tăierea inițială, asigură-te că tai tulpinile din nou o dată la câteva zile.

Rupe frunzele care stau în apă

Îndepărtarea frunzelor care stau în apă va face buchetul să arate mai bine și va preveni dezvoltarea bacteriilor nocive.

Unele flori, precum trandafirii au câteva petale care protejează bobocul, acestea sunt cele două sau trei petale exterioare ale florii. Eliminarea lor va permite florii să se deschidă pe deplin. După tăierea inițială ar trebui să verifici zilnic florile dacă prezintă frunze și petale moarte.

Schimbă apa la fiecare două-trei zile

După ce alegi o vază curată, completeaz-o cu apă la temperatura camerei și adăugă un pachețel de hrană pentru flori. Amestecă bine conținutul pachetului cu apa, până la diluarea completă.

Este important să cureți bine vaza și să schimbi apa la fiecare două-trei zile.

Evită să lași florile sub lumina directă a soarelui, în curent sau lângă o sursă de căldură

Florile vor rezista mai mult într-o cameră cu temperaturi reci. Este recomandat să eviți plasarea acestora sub lumina soarelui, lângă calorifere sau aproape de ferestre deschise, aparate de aer condiționat sau ventilatoare de tavan, deoarece acestea pot determina deshidratarea rapidă a florilor.

De asemenea, nu ar trebui să lași buchetul lângă fructe, deoarece acestea eliberează cantități minime de gaz de etilenă, ceea ce poate reduce longevitatea aranjamentului tău floral.

Pentru mai multe secrete și recomandări, te așteptăm la cursul de Decorator Floral, unde florari pregătiți de floriști olandezi, de renume internațional, te vor iniția în recunoașterea calității florilor, dezvoltarea  tehnicilor speciale de decor floral, dar și în arta îngrijirii acestora.

Următoarea ediție este programată pentru perioada 14 – 22 martie.

 

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate