Cum se arborează corect drapelul național de 1 Decembrie

Mulți dintre noi știu că 1 Decembrie este asociat cu diverse tradiții culinare, așteptări legate de paradă, dar puțini cunosc protocolul arborării drapelului național. Cristina Turnagiu Dragna, trainerul cursului de Eticheta și protocol în afaceri, ne spune care sunt regulile de arborare a drapelului național. 

Steagul național este unul dintre cele mai importante simboluri ale unui stat, iar arborarea corectă a acestuia presupune respectarea anumitor norme de protocol. ”Nu există societate evoluată care să nu prețuiască valorile care stau la baza etichetei: respectul, empatia, eleganța și curtoazia”, a spus trainerul.

Cum arată drapelul României?

Poate că pare simplu să răspundem la această întrebare însă și aici sunt anumite reguli care se aplică. Drapelul României are formă dreptunghiulară, lățimea trebuie să fie egală cu 2/3 din lungime, iar dimensiunile celor trei fâșii sunt egale. Acesta este tricolor iar, conform regulilor de precădere, albastru este prima culoare lângă lance în cazul arborării pe orizontală sau sub lance dacă steagul este așezat vertical. Fie că se utilizează o arborare pe verticală sau pe orizontală, întotdeauna albastru va fi pe partea cu sistemul de prindere. Următoarele culori sunt galben și roșu. Este important să știm toate acestea, deoarece de-a lungul timpului au fost confuzii legate de poziționarea culorilor albastru și roșu. Cele mai des întâlnite sunt cele cu drapelul Ciadului, care se diferențiază de cel al României printr-o nuanță diferită de albastru. Drapelul României are un albastru cobalt iar dacă veți ajunge la o tipografie cu acesta, lăsăm aici codul Pantone de albastru 280C.

Cum se arborează drapelul național?

Respectul pentru Sărbătoarea Națională se manifestă ținând cont și de regulile de protocol privind arborarea drapelului național. Conform legii 75 din 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, drapelul corect este fără stemă.Pe teritoriul pe care îl reprezintă, drapelul național ocupă primul loc pe care nu îl cedează în nici o circumstanță, aceasta este prima regulă de precădere folosită. Acest lucru ne spune că drapelul țării oaspete va ocupa locul al doilea”, a explicat trainerul cursului de Etichetă și protocol în afaceri.

În conformitate cu legea, nu se poate arbora drapelul unei țări străine fără a arbora și drapelul național. Acestea se înalță numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale. În acest domeniu excepțiile sunt rezervate exclusiv ambasadelor și consulatelor, datorită principiului de extrateritorialitate.

În ceea ce privește poziționarea drapelului României și a drapelului Uniunii Europene, primul din stânga privit din față va fi drapelul României. Locul de onoare poate fi, în funcție de câte drapele îl însoțesc, primul din stânga privit din față. La Bruxelles, la cartierul general NATO, acest loc este rezervat drapelului Belgiei urmat de celelalte drapele ale țărilor membre, așezate în ordine alfabetică, după denumirea lor în limba franceză.

Drapelul se poziționează în centru când numărul de steaguri este impar sau în stânga drapelului cu care ocupă centru dacă sunt în număr par. În cadrul unor întâlniri oficiale în care se vor arbora drapelele mai multor țări, acestea trebuie poziționate la același nivel, în ordine alfabetică și vor avea aceleași dimensiuni pentru a nu se crea discriminări sau situații inconfortabile.

Unde și când se arborează drapelul României?

Steagul României se arborează temporar în special cu prilejul Zilei Naționale, dar și al altor sărbători naționale, de exemplu Ziua Unirii. Acesta se va arbora în locurile publice stabilite în prealabil de către autoritățile locale. De asemenea, se poate arbora cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de șefi de stat și de guvern, precum și de înalte personalități politice reprezentând principalele organisme internaționale interguvernamentale.

Regulile de protocol impun ca steagul României să se arboreze permanent pe sediile autorităților și instituțiilor publice, la sediile partidelor politice, a sindicatelor și instituțiilor de învățământ și cultură. Arborarea permanentă se realizează și la punctele de frontieră, precum și la aeroporturile cu trafic internațional.

Drapelul național trebuie arborat ca pavilion pe navele de orice fel sau pe ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc. Acesta are rolul de semn de identificare în apele internaționale.

Drapelul se poate arbora în aeroporturi și gări, dar și pe diferite trasee. Steagul României se va afișa cu ocazia desfășurării unor competiții sportive, ceremonii militare sau festivități și la sediile electorale.

Cunoașterea regulilor de precădere este esențială atât pentru persoanele care activează în mediul instituțional, cât și pentru cei care își desfășoară activitatea într-un mediu business internațional.

Pentru a aprofunda și a înțelege mai bine bunele practici sociale, regulile de eticheta și protocol, precum și cele de precădere sunteți invitați să vă înscrieți la cursul de Eticheta și protocol în afaceri, susținut de către trainerul Cristina Turnagiu Dragna. Cursul este recomandat de Asociația Română pentru Protocol și Ceremonial. 

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate
Curs Customer Service

Customer Service

  • Curs intensiv: 14 ore/weekend
  • Sfaturi personalizate în funcție de companie
  • Curs interactiv cu aplicații practice 
  • Cursul se programează in-house sau la formarea unei grupe minime. 
Pret 600 lei
ÎNSCRIE-TE
Curs Etichetă şi protocol în afaceri

Etichetă şi protocol în afaceri

  • Curs intensiv: 10 ore/ week-end
  • Reguli de etichetă în organizații și evenimente
  • Diplomă recunoscută de Asociația Romană pentru Protocol și Ceremonial
  • Cursul se programează in-house sau la formarea unei grupe minime. 
Pret 465 lei
ÎNSCRIE-TE