Cât costă aranjamentele florale pentru evenimente

Alegerea aranjamentelor florale potrivite pentru un eveniment poate deveni mai dificilă și mai costisitoare decât ai anticipat, dacă nu ești familiarizat cu floristica. Cu atât de multe decizii pe care trebuie să le iei pentru buchetele miresei, ale domnișoarelor de onoare, cocarde, mese, arcade sau biserică, poate fi dificil să obții ceea ce îți dorești, fără să depășești bugetul, însă nu este imposibil.

Ca să ai aranjamente grandioase, care să se potrivească tematicii evenimentului și să nu depășești bugetul propus, specialiștii floriști îți prezentă în acest articol factorii care influențează prețul florilor pentru nuntă, botez sau petreceri.

Factorii care pot influența prețul aranjamentelor florale pentru evenimente

Pentru aranjamentele florale necesare organizării unui eveniment, bugetul trebuie stabilit în funcție de numărul de mese, decorul de intrare și masa de prezidiu. De obicei, cu cât sunt mai complexe și cu cât se folosesc flori mai rare sau mai pretențioase, cu atât costul va fi mai ridicat. De asemenea, prețurile pot varia în funcție de sezon, deoarece disponibilitatea florilor depinde de momentul recoltării și de tendințele actuale. 

În plus, aranjamentele florale pentru evenimente nu conțin numai flori, ci și alte materiale non-vegetale precum vase, coșuri, bureți pentru flori, rafie, sfoară, sârmă decorativă, pietre, panglici sau pene. Toate acestea pot influența costul final al aranjamentelor florale și trebuie luate în considerare atunci când se planifică bugetul pentru eveniment.

În general, bugetul pentru flori și decorațiuni este de aproximativ 15% din totalul evenimentului, însă există mai mulți factori care influențează prețul final. 

aranjament cu trandafiri

Tipul de flori

Primul și cel mai important factor în stabilirea prețului aranjamentelor este tipul de flori cu care se lucrează. Firele de bujori, trandafiri, hortensii și orhidee sunt cele mai scumpe, însă cantitatea nu este singurul factor care determină prețul, deoarece complexitatea și stilul aranjamentului sunt la fel de importante. Aranjamentele complexe necesită multe ore de lucru, iar unele flori sunt fragile și necesită o atenție deosebită pentru întreținere și manipulare. Este important să iei în considerare rezistența florilor și în funcție de condițiile meteo și durata evenimentului. 

Sezonalitatea 

Prețurile florilor pentru aranjamentele de evenimente variază în funcție de sezonalitate și disponibilitate, astfel că o estimare corectă a prețului acestora poate fi făcută doar la momentul achiziției. În general, dacă florile trebuie aduse în afară perioadei naturale de înflorire, costul crește. 

Este important să ții cont de faptul că florile sunt perisabile și necesită timp și efort pentru a fi cultivate și recoltate. De exemplu, unele specii de orhidee pot necesita chiar și 7 ani de îngrijire pentru a fi recoltate, iar prețurile sunt pe măsură. 

Trendurile

Ca în orice alt domeniu, în floristică există trenduri. Când cererea este mare pentru anumite flori, prețul acestora crește semnificativ. Spre exemplu, prețul lăcrămioarelor a crescut exponențial după ce au fost folosite în buchetul de mireasă a lui Kate Middleton.

Condițiile de transport

Costurile de transport se reflectă, de asemenea, în prețul final al aranjamentelor pentru evenimente. Florile sunt fragile și necesită condiții speciale de transport, pregătire și manipularea adecvată astfel încât să ajungă în cea mai bună stare. Cu cât este mai lungă distanța și florile sunt mai sensibile, cu atât va crește și prețul.

Creșterea prețului gazelor și a energiei electrice

Un alt factor important care a contribuit la majorarea costului aranjamentelor florale este creșterea prețurilor gazelor și energiei electrice. Din cauza faptului că în Olanda, un furnizor important din industrie, s-au închis numeroase sere din cauza costurilor nesustenabile, întregul lanț de producție a fost afectat, iar oferta de flori a scăzut. Drept consecință, prețul florilor produse a crescut, influențând costul final al aranjamentelor.

Complexitatea manoperei 

Prețul final al aranjamentelor florale este influențat și de complexitatea lor, în special de design-ul care necesită forță de muncă experimentată. În plus, aranjamentele speciale implică utilizarea materialelor calitative, ceea ce duce la costuri mai ridicate.

Efectele pandemiei

În perioada post-pandemică, prețurile florilor au crescut, reflectând efortul industriei de a-și reveni din punct de vedere economic.Restricțiile au dus la amânarea sau anularea multor evenimente și la închiderea multor afaceri. Importul de flori s-a realizat cu dificultate din cauza reglementărilor, generând costuri mai mari și acces dificil. 

Cele mai scumpe flori pentru aranjamente florale

Există flori care rămân scumpe pe tot parcursul anului, cum ar fi:

  • Orhideele phalaenopsis, care nu înfloresc anual și pot ajunge la 150 de lei pe fir
  • Lisianthus, care din cauza sensibilității la schimbările de temperatură, umiditate și lumină necesită îngrijire specială
  • Hortensiile, care sunt fragile și necesită o manipulare și transport atent. În plus, unele soiuri exotice sunt mai scumpe din cauza rarității sau a caracteristicilor unice. Avantajul acestor flori este că ocupă un volum mai mare de spațiu în aranjamente, ceea ce înseamnă că nu vei avea nevoie de multe fire
  • Crinii, care necesită îngrijire specială și pot fi deteriorați ușor în timpul transportului și manipulării. Unele soiuri de crini, precum crinul Stargazer, pot fi mai scumpe decât altele din cauza rarității

Cele mai ieftine flori pentru aranjamente florale 

Pentru aranjamente florale impresionante care nu depășesc bugetul, sfatul floristului este să alegi flori clasice, care sunt disponibile pe tot parcursul anului. Crizantemele, garoafele, freziile, gerbera și alstroemeria reprezintă alegerii excelente pentru decorațiunile de nuntă. Pe lângă florile principale, aranjamentele includ și flori de umplutură și verdeață. Acestea fac ca buchetul să arate mai bogat și mai complex, dar și reduc cantitatea și costul florilor principale. Printre cele mai populare tipuri de verdeață se numără: eucaliptul, ferigile, iedera, plantele suculente, buxusul, gypsophila și lavanda.

Cum să reduci costurile aranjamentelor florale pentru evenimente

Alegerea florilor de sezon poate ajuta la reducerea costurilor aranjamentelor florale. Discută cu floristul tău despre florile abundente și rapid disponibile în luna în care va avea loc evenimentul. Florile de sezon sunt nu doar mai ieftine, dar au și culori intense, sunt proaspete și pot adăuga o notă specială evenimentului tău. De asemenea, floristul îți poate recomanda flori pe care le are deja în stoc și, astfel, vei economisi la transport. 

Alegerea aranjamentelor cu mai multă verdeață este o altă modalitate excelentă de a crea buchete complexe și voluminoase și de a reduce costurile prin achiziționarea unui număr mai mic de flori principale.

Aranjamentele florale pot impresionate fără să fie extrem de scumpe. Ca să faci cele mai potrivite alegeri pentru evenimentul tău, discută cu floristul despre ce poți obține în suma pe care ai alocat-o, în funcție de tema evenimentului. Există foarte multe stiluri de aranjamente superbe pentru care nu va trebui să cheltui mai mult decât ți-ai propus. 

Dacă și ție îți place să lucrezi cu florile, înscrie-te la cursul Florist Profesionist. Trainerul te va învăța toate secretele și tehnicile necesare pentru a crea aranjamente florale impresionante, astfel încât să devii un florar priceput și să poți crea evenimente memorabile.

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate