3 lucruri la care să fii atent atunci când vrei să cultivi produse bio

Vrei să începi o afacere în agricultură, dar îți dorești să te deosebești de toți ceilalți din piață prin cultivarea unor produse de mai bună calitate, care să întrunească caracteristicile produselor BIO? Știi ce condiții trebuie să ai în vedere pentru ca tot ceea ce cultivi să poată purta eticheta unui produs BIO?

Chiar dacă totul ni se pare ușor și considerăm că orice cultivăm în grădină fără să fie stropit chimic sau fără să beneficieze de îngrășăminte chimice este un produs BIO, în realitate, așa după cum vei observa și aici, nu tot ce este crescut sau cultivat sănătos, ca pe vremea bunicilor noștri, este și BIO.

Trecerea de la agricultura convențională la cea BIO sau ecologică determină un profit mai mare pentru agricultori, așa că ar fi bine să se aibă în vedere toate cerințele impuse de stat pentru certificarea fermei drept una BIO. Pentru a-și înregistra ferma drept una ce practică agricultura BIO, un agricultor trebuie să cunoască care sunt avantajele și dezavantajele și, mai ales, să beneficieze de niște cunoștințe de agricultură ecologică, pentru ca toate acestea, pe care le poți observa și în cursul „Agricultura ecologică”, la care te poți înscrie aici, să ferească agricultorul de numeroase probleme legislative și, mai ales, să îl ajute să obțină mai ușor certificările.

Iată mai jos 3 pași de care să ții cont atunci când vrei să treci la agricultura BIO:

1. Conversia de la agricultura convențională la cea ecologică

Pentru a putea beneficia de toate facilitățile determinate de agricultura BIO, fermierul trebuie să demareze procesul de conversie și să încheie un contract cu un organism de inspecție, astfel încât să se oblige să respecte toate regulamentele și legislația în vigoare care au în vedere agricultura BIO. Se realizează un plan de conversie ce va fi respectat cu mare atenție. Ceea ce este bine să se cunoască este că trecerea nu se face imediat, ci după un anumit interval de timp impus pentru restabilirea echilibrului ecosistemului. Am putea spune că uneori este nevoie chiar și de doi ani mai înainte de însămânțare, ba uneori pentru culturile perene este nevoie și de trei ani. Și la animale sunt termene de respectat de 6-12 luni, în funcție de rasă sau de produsul final (carne, lapte, ouă).

Organismul de inspecție va certifica fermierul cu eticheta ecologică dacă va constata că toate cerințele sunt respectate cu mare atenție.

Pentru agricultura BIO sunt interzice:

  • organisme modificate genetice,
  • fertilizatori și pesticide,
  • stimulatori de creștere,
  • hormoni,
  • antibiotice.

2. Înregistrarea ca operator ce practică agricultura ecologică/BIO

În luna mai toți agricultorii ce practică agricultura ecologică primesc certificarea din partea instituțiilor statului, mai exact de la direcțiile de agricultură județene.

Mai multe informații despre acest lucru, pot fi găsite și aici. 

Un curs de Agricultură Ecologică poate să îți ofere informații despre rețetele de fertilizatori folosiți, despre metode de recoltare și mai ales despre cerințele de control.

3. Etichetarea produselor

Toți cei ce au respectat cerințele și normele pentru conversia la agricultura ecologică își pot eticheta produsele cu mențiunea de „produs ecologic” sau produs BIO.

Așadar, prin eticheta BIO produsele vor oferi cumpărătorilor siguranța cumpărării unor alimente sănătoase, ce au fost supravegheate continuu și care au respectat toate normele în vigoare. Pentru fermier, eticheta BIO înseamnă preț mai mare, astfel că majoritatea se va lupta pentru realizarea acestui gen de conversie, de la convențional la ecologic.

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate
Testimoniale

A fost un curs reusit, foarte interactiv si cu multe exemple practice, inclusiv cu raspunsuri la toate intrebarile noastre venite pe parcurs. Suportul este foarte cuprinzator, iti multumim pentru toate informatiile pe care ni le-ai impartasit si pastram legatura pe viitor! De asemenea, iti multumim pentru pasiunea cu care ai sustinut cursul si pentru rabdarea acordata fiecarui subiect.

Anda Balan
Testimoniale

Mi-a placut cursul de organizare de evenimente. Am invatat multe despre cum sa gestionez mai bine evenimentele companiei la care lucrez si mi-a fost mai simplu sa imi inteleg clientii. Este un curs la care merita sa participi.

Ioana Popescu
Testimoniale

In cadrul cursului de Digital Marketing am trecut atat prin elemente de SEO, cat si de SMO, actualizate cu noile tendinte si predate de trainerul Ionut Condrutz care mi-a raspuns la toate nelamurile si intrebarile pe care le-am avut. Recomand cu toata increderea acest curs pentru ca mi-a depasit asteptarile.

Madalina-Nicoleta Barbu