Traditii de sarbatori in protocolul Caselor Regale

Fie ca organizeaza o cina de Craciun in familie, o receptie pentru diplomati sau un bal cu ocazia Anului Noi, familiile regale trebuie sa respecte un program impus de protocolul fiecarei case regale inclusiv de sarbatori. Daca intotdeauna Craciunul se celebreaza in familie, de Revelion, membrii caselor regale organizeaza fie petreceri private, fie receptii oficiale.

Spre deosebire de ceilalti oameni pentru care alegerea vestimentatiei de sarbatori este o problema de stil personal sau tendinte si isi pot permite sa aleaga tinute cât mai extravagante, membrii familiilor regale trebuie sa se supuna regulilor chiar si la petrecerile private.

Fie ca prefera culorile neon precum regina, fie texturile si modelele precum Kate Middleton, membrii familiei regale britanice trebuie sa se imbrace modest indiferent de ocazie. Daca pâna sa devina logodnica printului Harry, Meghan Markle putea sa poarte la evenimentele oficiale rochii scurte sau decoltate, acum va trebui sa se supuna protocolului si sa poarte rochii midi, taioare si pantofi clasici. Tinutele conservatoare care sa puna in evidenta demnitatea si modestia membrilor familiei regale sunt recomandate si pentru prânzul organizat de Regina cu ocazia Craciunului. Pentru receptiile oferite diplomatilor, participantii trebuie sa se supuna acelorasi reguli, tinute white tie.

Familia regala daneza organizeaza in fiecare an pe 1 ianuarie o receptie cu ocazia Anului Nou. Evenimentul este unul dintre cele mai formale si are loc la Palatul Amalienborg din Copenhaga fiind destinat diplomatilor si membrilor familiei regale. La receptia traditionala barbatii poarta uniforme militare, iar femeile rochii lungi, elegante. De asemenea, regina si printesele trebuie sa poarte tiare sau coroane. Toti membrii familiei regale a Danemarcei trebuie sa poarte colierele aurii ale Ordinului Elefantului.

Receptiile organizate de familia regala a Japoniei sunt foarte formale si traditionale. Pe 1 ianuarie, are loc  la Palatul Imperial o ceremonie cu ocazia celebrarii Noului An. In cadrul evenimentului majestatile lor, imparatul si imparateasa primesc urari din partea familiei imperiale, prim-ministrului, ministrilor, reprezentantilor Parlamentului si Guvernului, sefului Justitieie si Curtii Supreme. Daca imparateasa poarta perle, printesele trebuie sa poarte tiare cu diamante. De asemenea, regulile sunt extrem de stricte, printesele japoneze nu pot alege sa poarte o rochie intr-o culoare puternica. Protocolul le impune sa poarte intotdeauna rochii albe, lungi si manusi albe.  

Membrii familiei regale britanice trebuie sa se supuna unui program strict chiar si de sarbatori. Anul acesta, Regina incalca protocolul pentru prima data, acordându-i logodnicei printului Harry permisiunea sa participe la festivitatile organizate de Craciun. Acestea se desfasoara in fiecare an la resedinta din Snadingham si este un eveniment cu un numar mic de invitati, rezervat exclusiv membrilor familiei regale. In ceea ce priveste programul, fiecare membru al familiei trebuie sa soseasca la o ora deja stabilita. In fiecare an membrii familiei merg la slujba de la biserica, iau masa cu Regina, urmaresc discursul acesteia si seara joaca jocuri de societate. Este binecunoscut faptul ca jocul preferat al Reginei este sarade, un fel de mima si ca nu au voie sa joace Monopoly. Bineinteles, nimeni nu poate sa evite jocul sau sa se retraga inaintea Reginei.

Daca este o traditie ca fiecare casa regala europeana sa trimita o felicitare de Craciun cu fotografia unor membri, fie un instantaneu, fie o fotografie oficiala, cei din familia regala suedeza lanseaza un album de Anul Nou.  Familia regala a Suediei este una dintre cele mai moderne monarhii europene. Una dintre traditiile familiei regale este sa realizeze un filmulet cu ei pregatind dulciuri de Craciun.

In Damenarca, celebrarea Craciunului incepe pe 23 decembrie când familia regala impacheteaza cadourile si impodobeste bradul. De Anul Nou, Regina transmite un mesaj catre cetateni, dupa care participa la un bal mascat si un foc de artificii alaturi de prietenii sai.

Pentru regina Letizia a Spaniei, Ajunul Craciunului este o ocazie de a organiza o cina pentru fostii regi, Juan Carlos si regina Sofia la Palatul Zarzuela. De Anul Nou, regina Sofia merge in vizita la fratele sau fostul rege Constantin al Greciei.

Protocolul caselor regale este unul foarte clar in ceea ce priveste locul fiecaruia la masa, cei prezenti se aseaza intotdeauna in ordinea succesiunii la tron. Cu siguranta de la receptiile familiei regale britanice va lipsi intotdeauna un fel de mâncare. Regina Elizabeth respecta regula ce impune excluderea fructelor de mare din meniu pentru a evita intoxicatiile. Fie ca este masa de Craciun, un dineu sau o cina obisnuita, celor prezenti nu le este permis sa mai manânce dupa ce Regina a terminat. Ziarele britanice scriu ca Regina Elisabeth manânca foarte repede, iar invitatii trebuie sa se conformeze indiferent de rangul lor.

Pentru familiile regale europene, petrecerile de Anul Nou sunt fie o oportunitate de a petrece timp alaturi de rudele si prietenii lor - pentru Kate Midellton a devenit o traditie sa organizeze petrecerile, fie de a-si consolida reputatia, cum este cazul familiei regale daneze.

Reputatia, brandul personal sau curtoazia sunt subiecte in cadrul cursului de Eticheta si Protocol in afaceri sustinut de Cristina Turnagiu Dragna.  Atentia la detaliu si cunoasterea cutumelor etnice si culturale pot transforma o simpla conversatie intr-o afacere de succes.