Floristica – de la pasiune, la afacere profitabila

Aranjamentele florale au devenit unele dintre cele mai creative moduri de a transmite un mesaj privat sau de business, iar investitiile in aceste creatii consuma bugete importante pentru persoanele si companiile care vor sa faca un cadou. Cele mai scumpe buchete de flori comandate online pot ajunge si pana la 5000 de euro, chiar daca acesta este mai degraba un exemplu inedit decat o regula.

“Cel mai scump buchet comandat pe Floridelux.ro a fost, de fapt, un aranjament: o inima tridimensionala de trandafiri, in valoare de aproximativ 8000 de euro. O alta comanda importanta si aproape de neuitat a fost una formata din 10 ursuleti de flori mari (1.2 m inaltime), valorand aproximativ 5000 de euro, oferiti de o companie tuturor partenerilor doamne cu ocazia zilei de 8 martie”, spune Ioana Dosinescu, managing partner al cele mai mari florarii online din Romania, Floridelux.ro. Potrivit reprezentantului florariei, pentru realizarea unor aranjamente complexe este nevoie de mai multe aptitudini pe care doar cei mai experimentati decoratori florali le stapanesc. “Floristica este un subiect foarte amplu si vast, insa foarte multi au senzatia ca afla, cunosc si deja stiu tot din 2-3 buchete realizate pe graba. Recomandam multa rabdare pentru a asimila corect informatia si pentru a invata sa o aplici corect. Asculta si invata de la cei care au experienta in domeniu, pentru a sti cum sa vii apoi cu idei noi”, spune Ioana Dosinescu.

Diferenta intre un incepator si un profesionist consta in creativitate si timpul de realizare a unor buchete complexe. De exemplu, timpul de realizare difera foarte mult in functie de dexteritatea si experienta floristului care il realizeaza. Acelasi aranjament floral, unui florist incepator poate sa ii ia pana la 2 ore, in timp ce unui florist expert 15 minute.

Cum incep o afacere cu flori?

Pentru cei care isi doresc sa experimenteze acest tip de business, am lansat impreuna cu Floridelux.ro cel mai complex program educativ in acest domeniu. Floraria va pune la dispozitie cei mai experimentati decoratori ai sai, intr-un program ce va incepe din  17 martie 2018. Potrivit reprezentantilor Floridelux.ro, acest program este necesar pentru a seta principiile de calitate ale unei industrii cu destul de putina experienta pe piata romaneasca.

Cursul este structurat pe patru module, in functie de nivelul de pregatire al cursantilor si se intinde pe o perioada de un an. Cea mai mare investitie pe care trebuie sa o faca o persoana care doreste sa deschida propria afacere cu flori este timpul.

“Mai mult decat despre bani este vorba despre o investitie de timp. Este nevoie de mult studiu si practica intensa pentru a ajunge sa cunosti diverse tehnici, sa ai rapiditate, dexteritate si viteza de lucru la volume, alaturi de cunoasterea florilor, ingrijirea lor, sezonalitate, ofertare si preturi”, spune reprezentantul Floridelux.ro. Potrivit acesteia, cel mai mare obstacol al unei astfel de afaceri este caracterul sau sezonier, care determina varfuri de vanzari puternice in anumite perioade si scaderi drastice in altele. “Trebuie foarte multa experienta si cunostinte extinse pentru a transforma o florarie intr-una profitabila tot timpul anului”, a mai precizat Ioana Dosinescu.

In acest scop, ultimul modul de training, Florist Expert, este dedicat managementului de florarie, completand cunostintele practice ale cursantilor cu notiuni economice care ii vor ajuta sa faca profit.