Cum să oferi cadouri și flori de Dragobete

Un cadou ales cu atenție sau un buchet de flori  pot aduce valoare unui moment și îl pot transforma în ceva special. Atenția la detaliu și cunoașterea regulilor de etichetă și protocol îți asigură un comportament adecvat oricărei situații și maniere potrivite.  Acest lucru este valabil și pentru Dragobete, ziua autohtonă a îndrăgostiților.  Cei care nu cunosc eticheta pentru o astfel de zi pot fi puși în situații stânjenitoare care duc până la stricarea unei relații aflate abia la început.

Cristina Turnagiu Dragna, trainer-ul cursului de Etichetă și Protocol în Afaceri știe că această zi poate fi mai puțin stresantă în ceea ce privește selectarea cadourilor, a locului pentru cină sau a florilor potrivite dacă cei implicați cunosc eticheta care trebuie respectată: „Îndrăgostiții simt nevoia să se conecteze cu persoana iubită prin zâmbete, complimente și cuvinte frumoase, de aceea bunele maniere reprezintă punctele cheie care vă garantează succesul unei seri romantice” .

Florile

Florile nu sunt cadouri, ele pot însoți un cadou dar nu țin locul unui dar, în etichetă florile au un statut şi un regim diferit decât cel al cadourilor. Trandafirii sunt rezervați, în general, iubirii romantice. Dacă oferi unui prieten o floare (sau un buchet), alege un alt tip de floare sau un amestec de trandafiri cu alte flori.

Trimiterea florilor la locul de muncă al persoanei iubite este un mod elegant de a-i transmite sentimentele tale. Asigură-te că buchetul de flori este însoțit de un compliment card sau, chiar mai bine, i le poți livra personal. Va fi o vizită rapidă, astfel încât să întrerupi cât mai puțin posibil fluxul de lucru al biroului, dar vor fi cele mai semnificative cinci minute din ziua ei de muncă.

În ceea ce privește manifestarea afecțiunii la birou, îi poți oferi un sărut scurt atunci când te conduce spre ieșire sau mai indicat este să-i spui discret că urmează un sărut seara la cină.

Este recomandat să afli dinainte care sunt florile preferate ale partenerei. Trandafirii sunt o alegere clasică, însă la fel de romantice sunt și hortensiile și lalelele.

Cadourile

Cadoul potrivit trebuie să fie adecvat la moment, loc, persoană şi context. Selecția unui obiect care să transmită un mesaj romantic nu este o treabă ușoară. Ai nevoie de timp, de tact, de inspiraţie şi de multe ori de ajutor. 

De aceea, Cristina propune să ai în minte cinci criterii de selecție care să te ajute în alegerea lui: poate constitui cadou un obiect util, unul frumos, chiar dacă nu îşi găsește utilitatea imediată, unul personalizat, un obiect dorit sau un obiect sugestiv. De exemplu, o felicitare scrisă de mână este potrivită și va plăcea cu siguranță destinatarului sau destinatarei.

Dacă sunteți la început, după doar câteva întâlniri și nu ați vorbit încă despre viitor puteți alege cadouri de tipul acestora: o carte sau două, un DVD cu filmul preferat, o pălărie de iarnă, eșarfă și / sau mănuși, un gadget tech, un stilou frumos sau o geantă nouă pentru sală.

Dacă este iubit/ iubită însă este prea devreme să știți în ce direcție merge relația puteți alege: bilete la un concert, eveniment sportiv sau festival, o nouă piesă pentru colecția partenerului/ partenerei, o piesă de artă, un articol dintr-un magazin de antichități sau o bijuterie (de preferat nu un inel în această etapă).

Pentru cei căsătoriți, flexibilitatea este mai mare. Decid de comun de acord dacă să își ofere sau nu cadouri, multe cupluri aleg să petreacă o cină romantică doar ei doi, departe de copii și de grijile zilnice.

Ieșirea la cină

Dacă ieșiți să mâncați trebuie să ai în vedere că restaurantele sunt pline și probabil au meniuri speciale pentru seara respectivă. Este recomandat să faci rezervări din timp, chiar cu câteva săptămâni înainte dacă este nevoie.
Când faci rezervări din timp este de preferat să te ocupi personal și să alegi masa unde dorești să stați. Dacă un restaurant sau un loc anume la o masă are o semnificație specială pentru voi, asigură-te că le rezervi pentru a recrea o atmosfera romantică.

Este recomandat să o întrebi dacă dorește să fie surprinsă sau preferă să alegeți restaurantul împreună. Pentru o cină romantică acasă, întreab-o ce ar dori să îi pregătești. Este elegant ca domnii să se ofere să gătească, în special, dacă partenera este cea care face asta constant.

Detalii care fac diferența

Doamnele sunt sfătuite să acorde o atenție deosebită părului, machiajului și tocurilor, iar domnii fac impresie bună dacă poartă cravată, au pantofii lustruiți și sunt proaspăt bărbieriți.

Trainerul îi sfătuiește pe domni să nu cumpere flori de oriunde, ci să creeze o relație cu florarul preferat și cumpere toate florile de la acel magazin. Acesta vă va cunoaște așteptările, dar și gustul persoanelor pentru care achiziționați în mod regulat flori.

Ziua de Dragobete nu este o zi potrivită pentru primele întâlniri. Este recomandat să ieșiți cu două zile înainte sau după.

Evită să cumperi gift carduri de la un magazin de haine, de exemplu. Este un gând frumos că își poate alege singur sau singură ceea ce îi place, însă nu va fi un cadou personalizat. Reține că cele mai bune cadouri sunt cele care creează amintiri frumoase. Însă îi poți cumpăra un certificat cadou pentru un tratament spa, un masaj, o manichiură și o pedichiură, bilete pentru voi doi la un concert sau fă rezervări pentru un city break într-un oraș pe care își dorește să îl vadă demult.

Indiferent în ce loc mergeți, evitați să folosiți telefonul mobil. Puneți-l pe silent sau mai bine închideți-l de tot.

Exclusiv pentru domni

Nu uitați să deschideți ușa partenerei, atât pe cea de la mașină, cât și pe cea de la restaurant. Este elegant să vă ridicați de pe scaun de fiecare dată când partenera pleacă de la masă.

Întreabă partenera ce muzică ar dori să asculte în mașină. Oferă-i jacheta sau haina dacă îi este frig. La restaurant, ține-i scaunul când se așază sau când se ridică. Și nu uita să-i spui cât este de frumoasă.

Indiferent dacă vrei să afli mai multe detalii despre eticheta în situații sociale, personale sau de afaceri, te așteptăm să te înscrii la cursul de Etichetă și Protocol în Afaceri. Vei cunoaște mai bine regulile de etichetă, protocol şi ceremonial care guvernează relaţiile contemporane, interumane şi pe cele de afaceri și te vei alinia la standardele internaționale.