Cum ne îmbrăcam pentru vizita Sanctității Sale Papa Francisc

Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc este un moment îndelung așteptat de românii care vor veni în număr mare să îl întâlnească. Spre deosebire de alte evenimente sociale, vizita Sfântului Părinte la noi în țară presupune un anumit tip de ținută, exprimând valorile și uzanțele Bisericii Catolice. Potrivit trainerului cursului de etichetă din cadrul agenției Cursuri Creative, Cristina Turnagiu Dragna, manierele și respectarea protocolului sunt o calea de a ne arăta respectul și curtoazia, educația și statutul social prin urmare. Întâlnirea cu Sanctitatea Sa este supusă regulilor de protocol ale Statului Vatican.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristina ne ajută cu enumerarea regulilor de protocol și dress-code de care vor trebui să țină persoanele care vor participa la întâlnirile restrânse sau deschise cu Sanctitatea Sa.

Conform normelor de protocol pentru întâlnirile private sau pentru cele restrânse, doamnelor le este recomandat să poarte rochii sau costume cu fusta de culoare neagră, cu lungimi peste genunchi. Nu este acceptat decolteul, iar umerii trebuie să fie acoperiți. Doamnele trebuie să poarte dresuri (nu neapărat negre), încălțăminte închisă care acoperă degetele și călcâiele, iar capul sau părul trebuie acoperit cu voal sau mantilla. În ceea ce privește bijuteriile, se recomandă să fie cât mai discrete.

De asemenea, în întâlnirile private cu Sfântul Părinte este agreată purtarea costumului național.

Pentru domni, ținutele sunt recomandate să fie compuse din costume în culori închise, cămașă albă, cravată într-o culoare sobră și pantofi închiși la culoare.

În interacțiunile cu Sanctitatea Sa, credincioșii își aleg modalitatea de a-și arăta respectul. Dacă Sfântul Părinte vă întinde mâna puteți alege fie să faceți reverența și să îi sărutați mâna/ Sărutarea Inelului, fie să îi strângeți mâna.

În ceea ce privește comunicarea directă este utilizată adresarea: "Your Holiness" (Sanctitatea Voastră/ Sfinția Voastră).

În întâlnirile populare, deschise, pentru audientele papale desfășurate în aer liber, conform regulilor de protocol, doamnelor le este permisa purtarea pantalonilor, chiar și a celor trei sferturi, a fustelor și rochiilor cu lungimi care sa acopere genunchii. Umerii, însă trebuie să fie păstrați acoperiți, astfel că este recomandată cel puțin mâneca scurtă. Bărbaților le este permisă purtarea cămășilor și tricourilor cu mânecă scurtă, a pantalonilor lungi, inclusiv a blue-jeansi.

Pălăriile sunt acceptate atât pentru femei, cât și pentru bărbați, celor din urmă recomandându-se scoaterea pălăriei sau șepcii la întâlnirea cu Sanctitatea Sa.

PS TIPS: dacă Sfântul Părinte refuză să îi sărutați mâna, nu trebuie să vă supărați, nici să vă îngrijorați. Sanctitatea Sa are viziuni liberal-umaniste și preferă să nu "facă trafic" cu germeni!

Pe Cristina Turnagiu Dragna o puteți întâlni pe 22 – 23 iunie, la o nouă ediție a cursului de Etichetă și protocol în afaceri.