Ce cadouri să oferi femeilor din viața ta

Cadourile sau micile daruri oferite cu discreție sunt percepute ca semne ale respectului, prieteniei, educației, dar și embleme ale curtoaziei și politeții. Un cadou ales cu atenție poate aduce o valoare inestimabilă atât în mediul privat, cât și în cel de afaceri. Oferirea unui cadou sau a unui buchet de flori poate comunica în locul celui care îl dăruiește. În pregătirea cursului de Etichetă și protocol în afaceri, trainerul Cristina Turnagiu Dragna a oferit câteva sfaturi celor care își doresc să aleagă cadoul perfect pentru 1 și 8 martie.

Cum alegi cadoul?

Alegerea unui cadou presupune atenție, răbdare, timp și buget. Cu cât cunoști mai bine persoana căreia îi oferi cadou, cu atât vei putea alege unul mai potrivit, adecvat la vârsta, preocupările, autoritatea si personalitatea destinatarului. În alegerea acestuia trebuie avute în vedere contextul, privat sau de business, statutul social și profesional, preferințele persoanei respective, relația cu acesta, precum și obiceiurile și cutumele locale.

 Conform trainerului, un cadou potrivit trebuie să fie util, frumos, personalizat, dorit și sugestiv. ”Valoarea cadoului nu este egală cu prețul acestuia. Darurile costisitoare nu sunt dovadă de politețe. Adecvarea mărimii și valorii cadoului, atenția în alegerea lui, personalizarea darului, adecvarea cadoului la personalitatea, vârsta, autoritatea și preocupările destinatarului, alegerea ambalajului potrivit, dăruirea fără emfază și cuvintele potrivite care să aibă însemnătate și impact, acestea sunt dovezi de politețe și de cunoaștere a etichetei”, a explicat Cristina.

Ce cadouri oferi?

Mesajul pe care îl transmite un cadou poate să fie cel de relație protocolara sau de prietenie. Printre cadourile potrivite se numără ciocolata, delicatesele culinare, albumele de artă sau fotografie și cărți, ceaiurile deosebite, mici obiecte de argintărie sau din porțelan, lucrări de grafică sau gravuri, broșe, mici accesorii, discuri sau CD-uri cu muzică și coșuri cu fructe. Trainerul ne sfătuiește să nu oferim niciodată obiecte voluminoase, animale, păsări, farduri, bani, haine persoanelor care nu ne sunt apropiate, obiecte intime, săpunuri și șampoane.

Cum oferi cadoul?

Detaliile precum ambalajul și momentul în care este oferit cadoul pot adăuga un plus de valoare semnificativ. În alegerea ambalajului trebuie să ai în vedere forma obiectului, modalitatea de transport, educația, statutul, vârsta, preferința, precum și punctele focale.  O atenție deosebită trebuie acordată imprimeului hârtiei, calității acesteia, panglicilor, cromaticii. Conform normelor de etichetă, un cadou trebuie însoțit de un card sau o felicitare.

În ceea ce privește oferirea florilor, trainerul spune că acestea nu constituie un cadou, ci o atenție. Florile trebuie alese în funcție de personalitatea celei care le primește, precum și de semnificația culorilor și numărul acestora.  Conform normelor, florile se oferă întotdeauna fără ambalaj, cu corola în sus. “Când trimiți flori la birou, ele se oferă în aranjament. Este recomandat ca acest aranjament să conțină un card de felicitări sau un mesaj personal. Nu vom trimite buchete de flori unei doamne partener de afaceri cu mesaje foarte personale sau care fac dovada unei lipse de curtoazie”, a spus Cristina Turnagiu Dragna.

Un cadou memorabil, ales cu atenție și oferit la momentul potrivit va crea o impresie puternică asupra persoanei care îl primește și va sublinia orice relație, fie de afaceri sau de prietenie. Regulile de etichetă și protocol, pot fi aprofundate în cadrul cursului susținut de Cristina Turnagiu Dragna pentru Cursuri Creative. Următoarea ediție este programată pentru perioada 23 – 24 martie.