Bujorul românesc, floarea națională a României

Pe 15 mai sărbătorim ziua națională a bujorului românesc, Paeonia peregrina, una dintre cele mai spectaculoase și pline de semnificații flori ale României. Agenția Cursuri Creative susține inițiativa Cristinei Turnagiu Dragna, trainerul cursului de Etichetă și protocol în afaceri, de a sprijini propunerile mediului academic românesc ce a inițiat demersul de a declara Bujorul Floare Naționala și Emblema florală a României.

De ce este necesar să avem, în mod oficial o floare națională? Pentru că o emblemă florală poate să vorbească simbolic despre România și despre români, mai bine decât o facem noi prin cuvinte. Propunerea ca bujorul sa fie declarată Floarea națională a României, de către forul legislativ al țării, se bazează pe date istorice, estetice, lingvistice, toponimice, etnologice și etnografice, pe nevoia de a avea o floare națională care să exprime identitatea noastră, alături de alte simboluri naționale, dar și pe exemplul oferit de alte state care în mod oficial au ales o floare care să le reprezinte”, spune Cristina Turnagiu Dragna.

USAMV Bucureşti, prin Facultatea de Horticultură, a lansat la începutul lunii iunie 2014, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf.univ. dr. Florin Toma, ca bujorul să fie proclamat oficial, de către statul roman, floarea națională a României. Printre cele mai importante argumente se numără faptul că acesta crește spontan în rezervații, este cultivat pe tot teritoriu țării, are un bogat potențial biologic, ornamental și medical, se regăsește în cultura populară și în tradițiile legate de evenimente majore din viața românilor precum nunți și botezuri, este utilizat ca simbol al eroilor.

De-a lungul timpului au existat mai multe propuneri pentru alegerea unei flori naționale, dar niciuna dintre propuneri nu a fost finalizată printr-un act legislativ care să oficializeze floarea națională. Cristina Turnagiu Dragna, alături de Andreea Tanasescu au înființat în 2015 Comunitatea Bujorului Românesc – The Romanian Peony cu scopul de a susține Declararea Bujorului Floarea Națională a României și Emblema Florală a României, protejarea speciilor de bujori sălbatici, educarea și informarea publicului, crearea unor spații dedicate acestei flori, inițierea unor modele economice.

”Toate națiunile puternice  precum și aproape toate țările lumii au una sau mai multe flori naționale, reprezentative pentru arealul geografic sau pentru cultura şi tradițiile lor, de exemplu SUA au trandafirul care floare naționala, fiecare stat având la rândul sau o alta floare care îl definește și reprezintă, Ungaria, Olanda sau Turcia au ales laleaua, poporul japonez are cireșul ornamental, scoțienii au floarea de scaiete, Franța irisul,  Austria floarea de colț, Spania garoafa roșie, iar canadienii au frunza de arțar drept “floare” națională plasând-o chiar pe drapel”, explică Cristina Turnagiu Dragna.

Bujorul românesc este o plantă rară, unică în Europa, care poate fi admirată în special în Dobrogea și Muntenia. Această specie este ocrotită prin lege încă dinainte celui de-al doilea război mondial și nu trebuie distrusă sau colecționată. Apariția bujorului este tot mai rară de la un an la altul, iar necesitatea protejării este mai mare ca oricând. În prezent sunt cinci rezervații de tip floristic în care poate fi admirat: Zău de Câmpie în Mureș, Comana în Giurgiu, Troianu în Teleorman, Pelinița în Dolj și Rezervația de Bujori ai Academiei României  și izolat în pădurile din Dobrogea între Tuzla şi Mangalia, Babadag, Niculiţel, Baia și insular în Munţii Măcinului.

Pe lângă speciile spontane, se întâlnesc şi specii cultivate într-o varietate însemnată de forme şi culori, mai exact 3 specii cultivate (paeonia Officinalis, Paeonia Lactiflora, Paeonia Suffructicosa) cu peste 130 de varietăți identificate până în prezent .

Bujorul românesc are nenumărate povești, frumoase și pline de semnificații. Bujorul cusut pe ie sau țesut ca model decorativ pe scoarțe, bujorul prezent în buchetele de mireasă pentru a aduce sănătate, prosperitate și fertilitate, bujorul din grădinile bunicilor, așezat spre intrarea în casă pentru a asigura protecție, bujorul așezat în piept pentru a onora jertfa eroilor, bujorul ales ca floare reprezentativă pentru designerii florali, bujorul ca parfum, ori ca nume, bujorul ca simbol al României sunt fațete și povești ale acestei flori unice.

Purpuriul inedit pe care varietatea Paeonia Peregrina o are este asociat în tradiția și cultura românească în special cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele. De aceea, Bujorul romanesc a fost adoptat ca simbol de către Ministerul Apărării pentru a comemora pe 11 noiembrie Ziua Veteranilor, precum și pentru a onora Eroii căzuți în teatrele de operații și pe teritoriul României.

Bujorii fac parte din tradițiile poporului român, regăsindu-se în artele decorative, design-ul floral, portul popular, folclorul, design-ul și arhitectura națională. ”Oriunde îl întâlnim în grădini, în buchete sau aranjamente, bujorul este spectaculos, este o floare impunătoare, frumos colorată și foarte parfumată. De aceea, este adesea apreciat și folosit de către cei mai inspirați floriști, în coșuri, aranjamente și buchete florale de sezon. Pentru evenimentele speciale, bujorii sunt floarea ideală! Cupa amplă, nuanțele feminine și parfumul atractiv transformă bujorul într-o vedetă pentru orice buchet de mireasă.”, spune Any Chira, trainer de floristică si designer floral în cadrul atelierelor FlorideLux.ro.

Buchetele de mireasă din bujori sunt potrivite pentru nunțile romantice, cele cu decor vintage, în funcție de culoarea acestora care poate varia de la alb strălucitor, la roz prăfuit, burgundy sofisticat și roz intens care conferă buchetelor o notă jucăușă și proaspătă.

Indiferent de contextul în care se regăsește, buchete și aranjamente florale pentru evenimente, grădini, parcuri, rezervații, bujorul românesc este o floare spectaculoasă, cu un miros fascinant și cu o încărcătură simbolică puternică. Pasionații flori sunt încurajați să împărtășească poveștile și fotografiile lor cu bujori pe pagina de Facebook @Bujorulromanesc pentru a sărbători ziua națională a bujorului românesc.