8 legi pe care trebuie sa le cunosti pentru a nu face greseli de protocol

Protocolul este mai mult decat un set de norme si cutume pe care trebuie sa le cunoastem atunci cand organizam o intalnire formala. Cand vorbim despre norme de protocol facem referire la setul de acte normative care guverneaza acest domeniu si care ar trebui sa fie cunoscute de toti profesionistii in comunicare si organizarea evenimentelor cu caracter oficial. Intr-un demers menit sa ajute persoanele care sunt implicate in gestionarea unor manifestari formale, am lansat singurul ebook din Romania care contine toate prevederile legislative in domeniul protocolului. “Ghidul actelor normative pentru reglementarea regulilor de protocol si ceremonial” este o compilatie de legi care guverneaza relatiile intre state si persoane cu functii oficiale fiind un document util oricarei persoane care vrea sa faca dovada cunostintelor in domeniu.

Ebook-ul este coordonat de trainerul cursului de “Eticheta si protocol in afaceri”, Cristina Turnagiu Dragna. In cadrul acestui curs trainerul detaliaza si explica toate notiunile cuprinse in Ebook oferind participantilor o perspectiva mai larga asupra modului in care aceste legi pot fi interpretate.

"Ghidul actelor normative pentru reglementarea regulilor de protocol si ceremonial" poate fi descarcat GRATUIT de pe pagina cursului Eticheta si protocol in afaceri.

Cele mai importante notiuni cuprinse in cele 8 texte de lege ce fac parte din ghidul de protocol se refera la modul in care arboram steagul national, afisam insemnele oficiale si care este ordinea de precadere in comunicarile oficiale.  Iata care sunt cateva dintre normele de protocol guvernate de lege in Romania care se regasesc si in ebook:

  •  In cadrul ceremoniilor oficiale organizate la nivel local ordinea de precadere prevede ca primarul din localitatea in care este organizata ceremonia sa vobeasca inaintea prefectului si a presedintelui Consiliului Judetean.  “Aceasta prevedere este legata de faptul ca functiile alese au intaietate in fata functiilor numite” explica trainerul cursului de Eticheta si Protocol in Afaceri.
  •  Incepand cu 2016 Romania are o institutie numita Consiliul Protocolului National care are ca scop indrumarea activitatilor de protocol desfasurate de autoritatile si institutiile publice, in cadrul ceremoniilor oficiale.
  • Drapelul Romaniei se arboreaza in partea stanga, privit din fata, atunci cand este arborat impreuna cu un altul si in mijloc atunci cand sunt arborate mai multe drapele, in numar impar. In cazul arborarii drapelelor in numar par, drapelul Romaniei se aseaza in dreapta celui cu care ocupa centru.
  • In cadrul manifestarilor oficiale imnul national poate fi intonat in varianta scurta cu strofele 1,2,4 si 11. 

Unele dintre cele mai ignorate prevederi ale acestor legi sunt legate de intonarea imnului national si tiparirea acestuia in manualele scolare.  

Unele prevederi sunt uitate chiar si de reprezentantii institutiilor de stat. Daca ar fi sa aplicam prevederile legii 75/1994, toate manualele scolare ar trebui sa aiba la inceput tiparit imnul national, ceea ce nu se mai intampla in prezent. Acesta este motivul pentru care la cursul de eticheta si protocol in afaceri invatam sa interpretam aceste legi pentru a fi in concordanta cu bunul simt fara sa cream situatii absurde prin respectarea unor legi inca neactualizate” a mai spus Cristina Turnagiu Dragna.

Urmatoarea editie a cursului ”Eticheta si protocol in afaceri” va avea loc in perioada 27-28 ianuarie 2018, in Bucuresti.