Protocolul in afaceri este un subiect tot mai des intalnit in mediile in care diversitatea culturala incepe sa defineasca comunitatile de business. Regulile de eticheta si comunicare formala pot scapa adeseori in acest ritm atat de dinamic de dezvoltare, iar efectele sunt vizibile imediat pentru brandurile cu expunere in mediile internationale.
Cele mai des intalnite probleme sunt cele legate de particularitatile culturale in organizarea evenimentelor si a intalnirilor de afaceri. Pentru cei care isi doresc un avantaj competitiv si sunt preocupati de a-si defini elementele de eticheta si protocol in afaceri, am lansat primul curs dedicat acestui subiect. Trainingul este sustinut de specialistul in comunicare si protocol Cristina Turnagiu Dragna si recomandat de Asociatia Romana pentru Protocol si Ceremonial.
De aceea, documentarea reprezinta una dintre activitatile esentiale pentru cei care isi doresc sa se alinieze la standardele internationale de eticheta, protocol si ceremonial si sa le folosesca in avantajul lor la actiunile internationale sau care au loc in strainatate.
Trainerul Creative a punctat cateva dintre cele mai intalnite situatii atipice de protocol si care este semnificatia acestora.
Aranjamentele florale albe trebuie evitate in Orientul Indepartat
Florile albe sunt de regula preferate in aranjamentele oficiale formale deoarece transmit invitatilor apartinand culturilor occidentale, mesaje de sinceritate, noi inceputuri, transparenta, neutralitate, respect si armonie. Atentie insa, florile albe NU sunt o alegere potrivita in nici o situatie in care aveti oaspeti din Orientul Indepartat. In Corea si Japonia acestea sunt asociate cu doliul. In China, albul este culoarea sau non-culoarea batranetii, toamnei si nenorocirii.
“Incercati sa va pastrati departe de culoarea alb chiar si atunci cand alegeti culoarea fetei de masa, a hartie in care sunt impachetate cadourile ori a cartoanelor din care realizati materialele print pentru evenimente sau vizite” spune Cristina Turnagiu Dragna
In multe tari din Orientul Apropiat si Africa de Nord, oamenii sunt mai lipsiti de formalism
Oamenii tarilor calde sunt mai calzi si mai lipsiti de formalism in ceea ce priveste relatiile interumane sau pe cele intre parteneri de afaceri. De exemplu, desi pare surprinzator, nu este deloc lipsit de eticheta ca doi barbati, oaspete si gazda, sa mearga tinandu-se de mana in tarile Orientului Apropiat. Si nici ca invitatii barbati sa fie pupati pe obraji de catre gazdele lor, cand calca pentru prima oara pe pamant oriental.
“Nu va simtiti ofensati daca intarzie sau daca nu au masura timpului. In multe tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord nu este in afara etichetei ca gazdele sa fumeze in incaperile in care se desfasoara intalniri. Nici ca usa sa se deschida de nenumarate ori, un numar fluctuant de persoane, de regula membrii ai familiei, rude apropiate sau buni prieteni participand pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp la intalnirile sau evenimentele dumneavoastra“ atrage atentia trainerul de eticheta si protocol.
Privitul insistent in ochi, un gest nerecomandat in Finlanda si Japonia
In cele mai multe culturi, privitul in ochii interlocutorului este recomandat. Acesta este chiar absolut necesar pentru a putea duce o conversatie fara a trezi suspiciuni in tarile arabe si tarile din bazinul Marii Mediterane. Transmite incredere, sinceritate, asumare si forta. In schimb, in Finlanda si Japonia nu este un gest recomandat in cadrul intalnirilor de afaceri. Aici, partenerii de discutie considera privirea insistenta a interlocutorului deranjanta si vor incerca permanent sa priveasca in jos sau sa aleaga sa isi schimbe privirea de la un loc la altul.
“Chiar daca va aflati in prezenta unor prieteni apartinand unor culturi in care gesticularea este prezenta, de exemplu francezi, spanioli, italieni, greci, israelieni sau turci si ati aprecia ca imitatia i-ar face sa se simta integrati sau mai confortabil, incercati sa nu le imitati gesturile sau sa folositi gesturi asa-zis universale” sfatuieste Cristina.
Gesturi care la prima vedere par aceleasi, cu mici diferente, au semnificatii diferite, uneori chiar opuse. “Renuntati la folosirea semnelor facute cu mainile, cu bratele sau prin atingerea unor parti ale fete. De exemplu “OK” (cel cu degetul mare ridicat sau cel in care atingeti degetul mare si cel aratator), “VICTORIE” (ridicarea degetului aratator si cel mijlociu), “STAI” (prin aratarea palmei) “UNU” (fie cel cu degetul mare ridicat fie cel cu aratatorul ridicat), gestul pe care romanii il fac pentru “Nimic” (degetul mare asezat intre aratator si mijlociu)sau gestul incrucisarii degetelor. Nu va atingeti urechile, varful nasului sau barbia in tarile meditaraneene, nu tineti mainile in buzunare in Marea Britanie si nu va aratati talpile in tarile arabe” mai spune trainerul nostru. Sunt gesturi care in multe culturi au semnificatii lipsite de politete sau reprezinta chiar injuraturi.
Cursul de Eticheta si protocol in afaceri se adreseaza tuturor celor care doresc sa isi insuseasca regulile de eticheta sociala si in business. Trainerul Cristina Turnagiu Dragna a creat special acest curs pentru oamenii care cred ca eleganta in comportament ne defineste ca oameni si profesionisti.