Tot mai mulți oameni au început să prezinte simptome de depresie din cauza creșterii utilizării tehnologiei, petrecerii unui timp îndelungat la interior, a stresului și a ritmului de viață rapid. Conform studiilor, atât grădinăritul, cât și florile sau aranjamentele florale au un impact pozitiv și îți pot îmbunătăți starea de spirit. Până la 79% dintre pacienții din spitalele în care s-au efectuat cercetările au declarat că s-au simțit mai relaxați și mai calmi în preajma florilor. Specialiștii au observat că aceștia au fost mai mulțumiți și au arătat mai multă compasiune pentru cei din jur.
S-a observat, de asemenea, că atunci când sunt prezente flori la locul de muncă, nivelul de stres și anxietate al angajaților scade. Cei care doresc să se bucure de efectul terapeutic al florilor și să își cultive o stare de bine pe o perioadă mai îndelungată au la îndemână câteva modalități de la decorarea locuinței sau biroului cu flori până la crearea propriilor aranjamente florale. Poți începe prin a-ți cumpăra un buchet de flori pentru a-ți înfrumuseța locuința sau ghivece cu plantele preferate. Florile îți pot crește nivelul de energie, curățând aerul din încăpere și reducând cantitatea de praf.
Un al mod prin care îți poți îmbunătăți starea de spirit, ameliorând simptomele depresiei este lucrul cu florile. Această activitate ajută la creșterea stimei de sine, reduce stresul și îmbunătățește memoria. În funcție de experiența ta, îți poți cultiva simțul estetic și creativitatea în lumea designului floral. Cursul Decorator floral - Hobby și artă îți oferă câteva ore de relaxare într-o atmosferă plină de parfum și culoare. Trainer-ul Ioana Buiacu te va ajuta “să îți dezvolți creativitatea prin înțelegerea elementelor de bază ale floristicii și educarea tehnicii de construcție a buchetelor de flori. Vei învăța cum să alegi florile și plantele cumpărate, cum să le prelungești viața acasă, în vază, și cum să întreții plantele cu frunze și flori.”.
Schimbarea mediului și eliminarea surselor de stres este recomandată pentru cei care suferă de depresie. Dacă vrei să îți dezvolți pasiunea pentru flori într-o afacere de succes și să devii un florist specialist, designerii Floridelux.ro te vor îndruma pas cu pas pentru a deveni unul dintre cei mai buni floriști sau antreprenori din domeniu.
Iată cum îți pot modifica florile starea mentală și psihică în câteva moduri benefice:
- Cresc încrederea și îmbunătățesc memoria
După ce au petrecut timp în grădină, 19% dintre pacienții din spitalele în care s-au efectuat sondaje s-au simțit mai optimiști, iar 25% s-au simțit înviorați și încrezători.
Într-un studiu, femeile care au primit flori au spus că au resimțit bucurie timp de trei zile, iar pacienții mai în vârstă au confirmat că au simțit îmbunătățiri ale memoriei.
Dacă lucrezi cu florile, fie creând aranjamente florale, fie ocupându-te de grădinărit, creierul tău va produce neurotransmițători responsabili cu fericirea cum ar fi serotonina și dopamina
Mai mult, lucratul cu solul te face mai fericit. Un studiu din 2007 a descoperit o bacterie din sol numită Mycobacterium vaccae, care declanșează eliberarea de serotonină, îmbunătățind starea de spirit și reducând anxietatea.
- Ameliorează stresul și anxietatea
Dacă privești plante și flori în diverse culori, indiferent dacă sunt de interior sau în aer liber, te vei simți relaxat și liniștit. Florile încurajează trăitul în momentul prezent și stimulează pozitiv simțurile. Când îți faci timp să miroși parfumul dulce al unui trandafir, de exemplu, nivelul de cortizol, hormonul stresului, scade.
Florile parfumate precum lavanda sau mușețelul pot fi folosite creativ și într-un buchet. Nu numai că buchetul trimite vizual cu gândul la o plimbare pe câmp, dar emană și parfumul calmant al lavandei care reduce anxietatea și ameliorează insomnia.
Conform unui studiu în care au fost comparate efectele grădinăritului în aer liber cu ale cititul în interior, s-a constatat că ambele reduc nivelul cortizolului, însă nivelul de stres scade semnificativ mai mult în timpul grădinăritului.
- Susțin creșterea atenției pe o perioadă mai lungă
Anumite studii au examinat impactul florilor asupra copiilor hiperactivi sau cu deficit de atenție (ADHD). Cercetătorii au descoperit că activitățile desfășurate în spații verzi sau în preajma florilor reduc semnificativ simptomele de ADHD. Crearea unui aranjament floral te va ajuta să îți concentrezi atenția într-o activitate concretă mai mult timp.
- Îmbunătățesc stima de sine
Stima de sine scăzută este des întâlnită în rândul adulților tineri și adolescenților. Aceștia au tendința de a se compara cu cei de vârsta lor de pe platformele de social media și se pot simți presați să arate sau să se comporte într-un mod anume. De aceea, au nevoie de pauze dese de la tehnologie pentru a ieși în aer liber. Florile și plantele le pot crește stima de sine și entuziasmul legat de activitățile outdoor. Mai mult, ajută la creșterea nivelului de serotonină, care îi va face să se simtă semnificativi și importanți. Studiile au demonstrat că fie și câteva minute petrecute în natură pot contribui la o stare mai bună și la creșterea motivației.