5 lucruri pe care trebuie să le știi despre SEAP

SEAP înseamnă pentru mulți doar „deschiderea” către o platformă de licitație publică. În realitate, nu cunosc nimic mai mult, știind doar că este una dintre condițiile la care trebuie să aplici ori de câte ori îți dorești să vinzi ceva, adresându-te unei instituții publice. De aceea, în cele de mai jos, vom urmări 5 lucruri importante pe care trebuie să le știi atunci când vorbim despre SEAP.

1. Ce este SEAP?

SEAP este o prescurtare a Sistemului Electronic de Achiziții Publice, ce descrie o platformă electronică pe care o pot accesa toate instituțiile publice ori de câte ori vor să achiziționeze un anumit bun sau serviciu de la o autoritate privată, toate acestea fiind necesare pentru desfășurarea activității. Fiind vorba despre un sistem electronic, acesta a fost creat cu scopul de a se asigura transparența procesului de achiziție publică.

În SEAP se înscriu pe de o parte autoritățile contractante, care își anunță ofertele de achiziție, iar pe de altă parte se înscriu toți aceia care doresc să participe la licitație publică, afișându-și astfel anunțurile. Potrivit legii, este obligatoriu ca toți cei ce desfășoară procese de achiziție publică să se înscrie în sistemul bine organizat al SEAP.

2. Pragurile de achiziție publică, necesare pentru înscrierea în SEAP

Așa cum am amintit este necesar ca la orice achiziție publică să existe o ofertă înscrisă în SEAP, fiind asigurată astfel transparența procesului de licitație publică.

Atunci când valoarea de achiziție publică depășește un anumit prag, autoritatea contractantă este obligată să publice anunțul de participare și cererea de ofertă, la care se pot înscrie toți aceia ce reușesc să îndeplinească condițiile expuse în anunțul de intenție. 

Ca atare, pragurile pentru care devine obligatorie publicarea în SEAP a cererii de ofertă sunt:

- 22 227 215 lei – contracte de achiziție publică lucrări

- 600 129 lei – contracte de achiziție publică servicii și produse

- 3 334 050 lei – contracte de achiziție publică pentru servicii sociale și alte servicii specifice.

Desigur, un astfel de proces necesită îndeplinirea unor condiții și termene. De aceea, dacă ești manager mai mult ca sigur te înspăimântă că vei participa la o astfel de procedură și poate că te întrebi de ce trebuie să parcurgi toate aceste etape dacă îți dorești să vinzi un serviciu deloc scump, care uneori nu atinge ca valoare aceste praguri. Aceasta este una dintre cele mai des adresate întrebări în cadrul cursului Achiziții Publice SEAP pentru Ofertanți, organizat de Cursuri creative. În cazul în care produsul sau serviciul tău este mult mai ieftin decât pragul expus se poate face achiziție directă, singura condiție este ca valoarea acesteia să nu depășească următoarele praguri:

- 132 519 – achiziție produse și servicii

- 441 730 – achiziție lucrări.

3. De ce să te înscrii în SEAP?

În SEAP poți urmări permanent ceea ce doresc să cumpere autoritățile contractante. De regulă, în SEAP sunt înscrise toate nevoile acestora, încă de la începutul anului, însă toate acestea se actualizează permanent, în funcție de necesități. De aceea, dacă ai un anumit serviciu sau produs sau vrei să te adresezi unei cereri vaste de produse, servicii sau lucrări, ar fi bine să faci înscrierea în SEAP. Vei reuși astfel odată intrat în aceasta platformă să identifici ușor anunțurile de interes pentru tine și astfel să poți aplica. Vei putea căuta licitațiile de interes în funcție de codul CPV, de tipul anunțului, numele autorității contractante, dar și de data publicării sau limita până la care te poți înscrie.

La fel de util este de știut că poți să publici în catalogul electronic produsele și serviciile tale, acesta fiind des accesat de autoritățile contractante și ori de câte ori identifică o nevoie explicită vei fi contactat, fiind suficientă procedura de achiziție directă.

4. Cum particip la o licitație prin SEAP?

Organizarea unei licitații prin SEAP se desfășoară ușor. În funcție de anunțul de licitație ce reprezintă un interes pentru tine ai putea să te înscrii. Vei găsi așadar anunțuri de licitație, cereri de ofertă, concursuri de soluții, concesionari, cumpărări directe și anunțuri de publicitate. 

Odată ce îndeplinești condițiile propuse de autoritatea contractantă te vei putea înscrie la licitație, respectând procedura și mai ales pașii pe care ți-i va indica platforma, pornind de la înscriere și până la depunerea ofertei și a documentelor ce vor fi semnate prin semnătură electronică.  

Odată câștigată oferta prin licitație se va publica anunțul de atribuire. Aceste anunțuri se publică obligatoriu în SEAP fie că licitația s-a desfășurat în sistem online, fie offline.

„Este foarte important ca un manager să verifice dacă, în condițiile în care contractul de achiziție publică i-ar fi atribuit lui poate duce la bun sfârșit contractul. În altă ordine de idei, bineînțeles, ca să ajungem la semnarea contractului de achiziție publică, trebuie să trecem de toate etapele de evaluare a ofertei noastre. De aceea este foarte important să cunoască legislația în materia achizițiilor publice, să poată verifica anumite aspecte din documentații, cum ar fi respectarea de către autoritatea contractantă a legii (atunci când formulează o anumită cerință). La fel de importante sunt și cerințele formulate în cadrul documentației și cumva lucrul acesta se leagă de partea de cunoaștere a legislației. Trebuie să verifice dacă are capacitate economică, financiară, tehnică să îndeplinească cerințele solicitate de autoritățile contractante în documentația de atribuire. ”, a completat Ioana Ghiță, trainer al  https://cursuri-creative.ro/.

Un alt lucru cu care se confruntă managerii unor companii este acela că și-ar dori să participe la licitația publică, dar nu îndeplinesc întotdeauna toate condițiile pentru a câștiga anunțul de atribuire. Însă, nici de această dată nu este o cauză pierdută.

„Aici avem situații diverse, putem să ne asociem cu alț(i) operator(i) economic(i), să avem un terț care să vină în susținerea capacității noastre tehnice și/sau economice, putem să avem o parte de subcontractare. Fiecare dintre aceste cazuri se pot aplica împreună sau separat, în funcție de ce anume condiții nu îndeplinim pentru  participarea la procedura de atribuire. Ce trebuie să știm cu siguranță este că, indiferent de „partenerul”/”partenerii” cu care mergem la licitație, acesta/ aceștia trebuie să aibă un cont în SEAP pentru completarea DUAE.”, a completat Ioana Ghiță.

5. Prețul, un criteriu cât se poate de important, dar nu singurul

Prețul poate fi un punct de plecare în procesul de câștigare a unei licitații, dar nu este singurul.

„Prețul este poate cel mai „disputat” factor în cadrul unei licitații publice. De regulă, „bătălia” pentru câștigarea unui contract de achiziție publică se dă la „preț”. Cu toate acestea, avem niste reguli pe care trebuie să le respectăm în cadrul unui proces de achiziție publică. Mai precis autoritatea contractantă trebuie să le respecte, pentru că ea este cea care elaborează documentația de atribuire. Aș spune că nu există neapărat un anumit atuu pentru a participa și implicit a câștiga o licitație publică, ci mai degrabă aș spune că analizând cu atenție documentația de atribuire, un participant la procedură își întocmește oferta astfel încât să respecte bineînțeles toate cerințele impuse. Fiecare procedură de atribuire este cumva unică și particulară, chiar dacă vorbim poate de același domeniu de activitate, în fiecare documentație vom descoperi ceva nou, ceva diferit.”, a precizat Ioana Ghiță, trainer.

Ce pot învăța de la un curs de SEAP?

Un curs SEAP te ajută să afli care sunt:

- procedurile de atribuire și achiziție directă,

- valoarea estimativă,

- instrumente și tehnici speciale,

- ce presupune subcontractarea

- cum să te înregistrezi în SEAP, recuperarea, reînnoirea certificatului digital

- cum să îți administrezi contul /profilul

- care sunt cele mai utilizate proceduri competitive

- ce înseamnă catalogul electronic SEAP și cum cumperi poziții în catalog

- cum faci achiziție din catalog

- cum te înscrii în procedura de achiziție publică prin SEAP

- cum depui o ofertă prin www.e-licitatie.ro

- cum soliciți clarificări SEAP

- completarea DUAE

- depunerea ofertelor tehnice conform caietului de sarcini

- depunerea ofertelor financiare

- evaluarea ofertei de autoritatea contractantă

- cum contești procedura competitivă

În concluzie, înscrierea în SEAP poate aduce numeroase oportunități, dar mai ales clienți valoroși. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a afla mai multe dintre secretele acestei platforme, pornind de la înscriere și până la desfășurarea unei licitații, te așteptăm la cursul „Achiziții publice prin SEAP pentru ofertanți”, despre care poți afla mai multe detalii aici: https://cursuri-creative.ro/cursuri/achizitii-publice-seap-pentru-ofertanti 

Comments

Log in or register to post comments
Cursuri Recomandate
Curs Antreprenoriat, acreditat ANC

Antreprenoriat

  • Exemple practice
  • Curs intensiv
  • Certificat MMSS si MECTS Competenţă antreprenorială
  • eligibil START-UP NATION/ FEMEIA MANAGER/ DIGITALIZARE IMM
  • pachet COMPETENŢE DIGITALE + ANTREPRENORIAT - 1200 lei 

Pret 700 lei
ÎNSCRIE-TE